Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με επίκεντρο τις ΗΠΑ – Εταιρεία του 1 τρισ. δολαρίων η Nvidia

REUTERS/Brendan McDermid

Νευρικότητα και απώλειες στην Αθήνα.

Με απώλειες 0,9% στις 1.225 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μικτά τα  πρόσημα στις αγορές του εξωτερικού, με το βλέμμα στην πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του Κογκρέσου για το χρέος των ΗΠΑ. Μεγαλώνει το κλαμπ των «ισχυρών» στη Wall Street, καθώς η Nvidia ξεπέρασε το 1 τρισ. χρηματιστηριακής αξίας.

Απώλειες 0,55% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός STOXX600. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται οριακά 0,15%, υποχωρούν το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έως το 2025. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του Κογκρέσου που ξεκινά σήμερα τη συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας, με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα δώσει και τον τόνο της εβδομάδας.

Οι μετοχές της Nvidia θα πρέπει να διατηρηθούν πάνω από τα 404,86 δολάρια για να διατηρήσουν αυτή τη διάκριση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτήν την ώρα η μετοχή καταγράφει άλμα άνω του 5%. Η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών εκτοξεύτηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της που ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις.

Σε άλλα διεθνή νέα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 23 Ιουλίου, αφού το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Δεν θα μετέχουν στις εκλογές οι Ciudadanos, οι οποίοι ουσιαστικά εξαφανίζονται πολιτικά.

Η τουρκική λίρα συνέχισε να διολισθαίνει την Τρίτη, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ, αφού ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του.

Η λίρα υποχώρησε έως και 1,2% στα 20,3544 δολάρια, επεκτείνοντας την πτώση της για έκτη ημέρα. Βασική ανησυχία για τους εμπόρους είναι η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, με τη χώρα να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές χρέους να είναι ληξιπρόθεσμες.

Ο S&P 500 κινείται ανοδικά με το βλέμμα στο χρέος, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,8%. Κοντά σε υψηλά 10 μηνών οι δύο δείκτες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 13 μονάδες.