Skip to main content

Χρηματιστήρια: Νευρικότητα με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Κογκρέσου

Πιέσεις και απώλειες 0,7% στην Αθήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών ενισχύονται με ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει μια συμφωνία για το χρέος ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ασταθή νωρίς την Τρίτη, με την προσοχή στραμμένη στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Απώλειες 0,7% στην Αθήνα, με αρνητικό το κλίμα στις τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,1%, αν και ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC 40 κινούνται αμφότεροι με απώλειες περίπου 0,2%.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έως το 2025. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του Κογκρέσου που ξεκινά σήμερα τη συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας, με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα δώσει και τον τόνο της εβδομάδας.

Θα χρειαστούν πολιτικοί ελιγμοί για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Σε άλλα διεθνή νέα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 23 Ιουλίου, αφού το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Η τουρκική λίρα συνέχισε να διολισθαίνει την Τρίτη, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ, αφού ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε την επανεκλογή του.

Η λίρα υποχώρησε έως και 1,2% στα 20,3544 δολάρια, επεκτείνοντας την πτώση της για έκτη ημέρα. Βασική ανησυχία για τους εμπόρους είναι η εξωτερική χρηματοδότηση της Τουρκίας, με τη χώρα να έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές χρέους να είναι ληξιπρόθεσμες.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών κινούνται υψηλότερα μετά την αργία για την Ημέρα των Πεσόντων.

Δείτε την πορεία των Αγορών με μια ματιά εδώ

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα: Σε ποιον θα αναθέσει ο Ερντογάν τη στήριξή της;