Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ενώ αναζητούνται με το κιάλι οι ευκαιρίες, στην Αθήνα δυσπιστούν

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Μετά από την κατά 7,8% άνοδο του ΓΔ στη βδομάδα μετά τις εκλογές, πολλοί εγχώριοι επενδυτές υποστήριζαν πως οι αποτιμήσεις ήταν ακριβές, τονίζοντας πως ο 25άρης με μόλις πέντε συνεδριάσεις  από τις 19/5 κέρδιζε 8,9%.

Στα διεθνή

·        Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στοιχηματίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ιδιορρυθμίες του διασπασμένου πολιτικού τοπίου της Ισπανίας για να παραμείνει στην εξουσία μετά τη συντριπτική ήττα του Σοσιαλιστικού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Τα ισπανικά κόμματα θα έχουν λιγότερο από δύο μήνες για να προετοιμαστούν και να προεκλογίσουν τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, οι οποίες αναμενόταν να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο.

·        Ψηφοφορία για οροφή χρέους

Ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες του Κογκρέσου ετοίμασαν εκστρατείες για να κερδίσουν την έγκριση για μια συμφωνία  για την αποτροπή της χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλεί προσωπικά τους νομοθέτες να υποστηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο, ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου είχαν ήδη καλέσει τουλάχιστον 60 Δημοκρατικούς της Βουλής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

·        Νίκη Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε μια ομάδα με «διεθνή αξιοπιστία» για τη διαχείριση των οικονομικών του έθνους. Δεδομένης της επιρροής του σε όλα, από τα επιτόκια έως τις υποδομές, η αξιοπιστία δεν είναι ξεκάθαρη καθώς αυξάνεται η πίεση της αγοράς.

·        Ο Jamie Dimon στην Κίνα

Ο Jamie Dimon βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της JPMorgan στην Κίνα. Την   Τετάρτη, θα έρθει αντιμέτωπος με ένα επιχειρηματικό τοπίο που μοιάζει πολύ διαφορετικό από την επίσκεψή του πριν από τέσσερα χρόνια. Μια υποτονική κινεζική οικονομία και οι αυξημένες καταστολές του Πεκίνου σε ξένες επιχειρήσεις αναγκάζουν τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις φιλοδοξίες τους στη χώρα.

Στην Αθήνα

Μετά από την κατά 7,8% άνοδο του ΓΔ στη βδομάδα μετά τις εκλογές, πολλοί εγχώριοι επενδυτές υποστήριζαν πως οι αποτιμήσεις ήταν ακριβές, τονίζοντας πως ο 25άρης με μόλις πέντε συνεδριάσεις  από τις 19/5 κέρδιζε 8,9%. Οι 1239,4 μονάδες κατακτήθηκαν με τη συμπλήρωση τζίρου 78,4 εκατ. ευρώ στις 16:22 με κατώτερο μέρας τις 1220,99 που ήταν πολύ κοντά στο κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.  Μόλις μια μέρα πριν αναφερθήκαμε στην οροφή των 1245 μονάδων και με τρόμο διαπιστώσαμε πως οι επαγγελματίες διαχειριστές, συμφωνώντας καρά κάποιο τρόπο με την προσέγγισή μας, έσπευσαν να οδηγήσουν εκεί τον μέσο όρο. Αυτά αναφέρονται για να τα αναιρέσουμε αμέσως τώρα. Το χρηματιστήριο της Wall Street θεωρείται και είναι το πλέον αξιοπρόσεκτο στον πλανήτη. Παρόλα αυτά δεν διστάζουν σοβαρότατοι αναλυτές να υποστηρίζουν μια αποκαλυπτική, αν ισχύει, κατάσταση ανατροπών.

Χθες δικαιολογούσαν την ηρεμία που εμφανίζουν τα επιμέρους χρηματιστήρια της  Wall Street ενόψει  της μάχης για το ανώτατο όριο του χρέους ως εξής: Σχηματίζεται ένα διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των κυρίαρχων επενδυτών που έχουν εγκαταλείψει το χρηματιστηριακό ράλι του 2023 και των μηχανών που οι δικές τους εντολές αγοράς οδήγησαν την τρέχουσα άνοδο. Τους τελευταίους μήνες οι μετοχές έχουν αντιπαρέλθει με ευκολία την πίεση στο  τραπεζικό σύστημα, τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πέρυσι αυτού του είδους τα ζητήματα ψαλίδιζαν αισθητά τις μετοχικές αποτιμήσεις. Φέτος οι αγορές τα αντιμετωπίζουν με άνεση. Σαν  να έχουν υιοθετήσει τη ρήση “και αυτό θα περάσει”.

Οι εγχώριοι αναλυτές προσεγγίζουν την τάση της αγοράς λαμβάνοντας υπόψη την ατμόσφαιρα στα διεθνή η αποτύπωση της διαπραγμάτευσης στο ταμπλό δεν τους επιβεβαιώνει. Υπάρχουν ωστόσο φωνές που δηλώνουν ότι δεν τους εκπλήσσει το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον: “Αν και η Αγορά “χρωστάει” μια διόρθωση, μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας τοπικές αδυναμίες και περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη, αντικατοπτρίζοντας την δυναμική που έχει πλέον το Ελληνικό Χρηματιστήριο”.  Ανέφερε ο Μάνος Χατζηδάκης από την Παρασκευή με παράλληλη παρουσίαση των αιτίων για αυτή την τάση:  Αν και οι Τραπεζικές μετοχές έχουν κάνει ένα αξιόλογο ράλι από την αρχή του έτους, οι αποτιμήσεις τους φαίνονται ακόμα ελκυστικές, δεδομένης της υπόσχεσης ότι η φετινή χρήση θα περιλαμβάνει μέρισμα. Υπό αυτό το πρίσμα η Αγορά, μετά το πρώτο θετικό “σοκ” των εκλογικών αποτελεσμάτων, πριμοδότησε με ένταση τις πολλές Εταιρείες που έχουν λόγους να αισιοδοξούν περισσότερο, για την πορεία των εταιρικών τους αποτελεσμάτων.

Η Leon Depolas Sec. στο χθεσινό πρωινό της σχόλιο αναφέρει: “Η ατζέντα της Δευτέρας 29/5 δεν περιείχε κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ κλειστές παρέμειναν οι Αγορές των ΗΠΑ και του ΗΒ, αλλά και ορισμένες Ευρωπαϊκές όπως η Ελβετία. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης (Πέμπτη) και της Γερμανίας (Τετάρτη), αλλά και στους δείκτες Μεταποίησης της Κίνας (Τετάρτη), της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ (Πέμπτη). Επιπλέον, ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν και τα πρακτικά της ΕΚΤ από την συνεδρίαση της 3 – 4 Μαΐου την Πέμπτη. Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί και στα εταιρικά αποτελέσματα ξεκινώντας από το απόγευμα που δημοσιεύει το Α΄ τρίμηνο η ΕΧΑΕ, ενώ σήμερα το απόγευμα έχουμε την Motor Oil”.