Skip to main content

Χρηματιστήρια: Επιφυλακτική η Ευρώπη με διφορούμενα μηνύματα από τις ΗΠΑ

REUTERS/Brendan McDermid

Ήπια ανοδικά η Αθήνα, στο +0,3%

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς παραμένουν επιφυλακτικά και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Στην Αθήνα, ήπια τα κέρδη 0,3% μετά το μετεκλογικό ράλι της Δευτέρας.

Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,47%, με τους κλάδους να είναι ανάμεικτοι στις απογευματινές συναλλαγές. Κέρδη 0,5% για το φυσικό αέριο. Στο -0,35% ο DAX της Φρανκφούρτης.

Ο τομέας προμηθειών της ευρωζώνης για τον Μάιο έδειξε σταθερή ανάπτυξη που συνέχισε να καθοδηγείται από τις υπηρεσίες, με τη μεταποίηση να πλήττεται από την αδύναμη ζήτηση και την πτώση των τιμών πώλησης.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη μετά τη συνάντηση για το ανώτατο όριο του χρέους μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, η οποία δεν κατέληξε σε λύση, αν και έγινε σε θετικότερο κλίμα από τις προηγούμενες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, ωστόσο, και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συζητήσεις τους παραγωγικές και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποτρέψουν μια καταστροφική για τις ΗΠΑ στάση πληρωμών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 124 μονάδων ή 0,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,4% μαζί με τον Nasdaq.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση και θα «διατηρήσει θετική ανάπτυξη» το 2023. Το Ταμείο δήλωσε ότι η ανθεκτική ζήτηση στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών της ενέργειας ενθάρρυνε τις θετικές, αν και «συγκρατημένες» προοπτικές. Το ΔΝΤ τόνισε ότι η βρετανική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, σε σύγκριση με πέρυσι, και ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 10,1%, παραμένει «επίμονα υψηλός».

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Το Ριάντ προειδοποιεί τους κερδοσκόπους και «κλείνει το μάτι» για αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις