Skip to main content

Πετρέλαιο: Το Ριάντ προειδοποιεί τους κερδοσκόπους και «κλείνει το μάτι» για αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις

REUTERS/Nick Oxford

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τους κερδοσκόπους ότι θα «πονέσουν».

Περίπου μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους κερδοσκόπους στην αγορά πετρελαίου ότι θα «πονέσουν».

«Συνεχίζω να τους συμβουλεύω ότι θα εκπλαγούν αρνητικά, όπως έκαναν τον Απρίλιο», δήλωσε ο Σαουδάραβας, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τους κερδοσκόπους «να πονέσουν». Μιλώντας στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ που οργανώνεται από το Bloomberg στην Ντόχα, είπε «Θα τους έλεγα απλώς: Προσέξτε!»

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μειώσεις της παραγωγής τον Απρίλιο, οι οποίες αύξησαν τις τιμές που είχαν σημειώσει πτώση εξαιτίας ανησυχιών ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Στο μεταξύ όμως οι τιμές του πετρελαίου κινούνται και πάλι πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο αυτόν τον μήνα, καθώς οι traders σταθμίζουν τις θετικές προοπτικές για τη ζήτηση έναντι των αρνητικών οικονομικών δεδομένων από την Κίνα, των κινδύνων ύφεσης στις ΗΠΑ και της διαφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στις 3-4 Ιουνίου στη Βιέννη για να επανεξετάσουν την πολιτική για την παραγωγή τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ενώ αρκετοί εκπρόσωποι χωρών έχουν υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω δράση για την τώρα, καθώς οι περιορισμοί που έχουν ήδη τεθεί θα βοηθήσουν στη σύσφιξη των παγκόσμιων αγορών, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ φημίζεται για τις αιφνιδιαστικές του παρεμβάσεις.

Ο πρίγκιπας ανέφερε ότι οι ενέργειες του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι είναι μια σταθεροποιητική δύναμη αντί να προχωρά σε αύξηση των τιμών, αποδίδοντας την αστάθεια της αγοράς σε λανθασμένες προβλέψεις και πολιτικές (όπως η απελευθέρωση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ) μεταξύ των καταναλωτριών χωρών.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ προειδοποίησε σήμερα πως «τα χειρότερα έρχονται» όσον αφορά τις ελλείψεις πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη και υποστήριξε πως ο ζεστός χειμώνας επέτρεψε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να αποφευχθούν οι πιο σημαντικές δυσχέρειες. «Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, πιστεύω πως τα χειρότερα έρχονται», δήλωσε ο Σαάντ Αλ-Καάμπι.

naftemporiki.gr