Skip to main content

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα η νέα συνάντηση Μπάιντεν – Μακάρθι

REUTERS/Evelyn Hockstein

Συνεχίζονται οι συνομιλίες των διαπραγματευτών

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας και οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το χρέος αργότερα την Κυριακή.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος είχαν μια «παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή.

Ο Μακάρθι τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνία καθώς η χώρα πλησιάζει σε μια καταστροφική χρεοκοπία που θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου.

«Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής. Πρόσθεσε όμως ότι είναι πιο αισιόδοξος για μια συμφωνία μετά τη συζήτηση με τον Μπάιντεν για λύσεις που θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να μπορέσουν να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου είναι «αρκετά χαμηλές». Η Γέλεν υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, λέγοντας στο NBC ότι τότε αναμένονται φορολογικές πληρωμές που είναι σημαντικές και «ο να φτάσουμε σε αυτή την ημερομηνία είναι το πρόβλημα».

Η τρέχουσα αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους έχει τη δυνατότητα να επιβαρύνει περισσότερο την αμερικανική οικονομία, η οποία είναι ήδη ευάλωτη σε ύφεση μετά από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Τζ. Γέλεν για όριο χρέους: «Αδύνατη, η προσφυγή στη 14η Τροπολογία»