Skip to main content

Χρηματιστήριο: Οι κάλπες έφεραν άλμα 6,6% και εκρηκτικό τζίρο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Μετεκλογικό πάρτι σε μετοχές και ομόλογα. Πάνω από τις 1.200 μονάδες ο Γ.Δ. με τις τράπεζες στο +13,75%.

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η προοπτική για άνετη επικράτηση στις δεύτερες κάλπες – την ημερομηνία των οποίων θα μάθουμε πιθανότατα εντός της ημέρας – ερμηνεύεται από την αγορά ως «ψήφος» στην οικονομική σταθερότητα.

Στις 11:20 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης  με άνοδο της τάξης του 6,6% υπερβαίνει τις 1.207 μονάδες. Το πανηγυρικό κλίμα αποτυπώνεται και στην εξαιρετικά αυξημένη αξία συναλλαγών. Ο τζίρος έχει ήδη περάσει τα 93 εκατ. ευρώ. Πριν από μισή ώρα ήταν περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.

Θεαματικό τραπεζικό ράλι

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης απογειώνεται 7,75%, ενώ εκείνος της μεσαίας ακολουθεί με πιο συγκρατημένα κέρδη της τάξης του 3,5%. Την άνοδο οδηγούν με μία ξέφρενη «κούρσα» οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 13,75%. Κέρδη της τάξης του 8% παρουσιάζουν οι κλάδοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, που συνδέονται επίσης άμεσα με τον οικονομικό κύκλο, ενώ στο +6,5% είναι η ο κλάδος ενέργειας και στο +5,5% τα βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Κανένας κλάδος δεν μένει έξω από το μετεκλογικό «πάρτι» που έχει στηθεί. Οι περισσότεροι εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 3% με 4%. Δείτε αναλυτικά εδώ των εικόνα. 

Σήμα αγοράς με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων προεκλογικά έδιναν σήμα αγοράς των ελληνικών μετοχών, σχολιάζοντας ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν περιμένουν να «ξεστρατίσει» η χώρα από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο γιατί κανένα κόμμα δεν θα διακινδύνευε μία πολιτική που θα οδηγούσε σε απώλεια των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι και στηρίζουν σταθερά την ανάπτυξη. Οι περισσότεροι διέβλεπαν επικράτηση της ΝΔ (αν και κανείς δεν περίμενε τόσο συντριπτική νίκη) και δεύτερες κάλπες προκειμένου το κυβερνών κόμμα να διεκδικήσει αυτοδυναμία και παραμονή στην εξουσία. Ο δρόμος για το δεύτερο φαίνεται να έχει ανοίξει πια διάπλατα.

Αναλυτές και επενδυτές περιμένουν τώρα και τον χρησμό των οίκων αξιολόγησης. Με τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας (που ούτως ή άλλως είχε εκτιμηθεί ως περιορισμένος) να έχει απομακρυνθεί τελείως, η επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Μένει να φανεί εάν το «δώρο» της εξόδου από τα «σκουπίδια» (junk), στα οποία παραμένει το αξιόχρεό μας εδώ και 13 χρόνια, θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο ή θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο, για να το λάβουμε προς τα τέλη του έτους.

Ράλι και για τα ομόλογα

Θεαματική ώθηση λαμβάνουν σήμερα και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η τιμή του 10ετους πετάει στα ύψη και η απόδοσή του κάνει βουτιά 11 μονάδων βάσης, στο 3,9%.

Ενημερωθείτε live για όλες τις εξελίξεις από το Naftemporiki.gr, ΕΔΩ.

Δείτε πώς διαμορφώθηκε ο εκλογικός χάρτης και ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης του σταυρού, ΕΔΩ.