Skip to main content

Χρηματιστήρια: Κέρδη με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ

Ο DAX σημειώνει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ - Ήπια άνοδος στην Αθήνα, εν αναμονή της Κυριακής

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ τόνωσαν το επενδυτικό κλίμα. Ο Τζο Μπάιντεν πιέζει τη διαπραγματευτική του ομάδα σε εξεύρεση λύσης για την αύξηση του ορίου του χρέους, με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να εμφανίζεται αισιόδοξος.

Στην Αθήνα, με κέρδη 0,19% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με το βλέμμα στις εκλογές της Κυριακής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,7% στις πρωινές συναλλαγές, με όλους τους κλάδους στο πράσινο εκτός από το λιανικό εμπόριο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,7%. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο 2,4%, ακολουθούμενες από τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 1,3%.

Ο DAX με ώθηση από τις προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν τελικά την τεχνική χρεοκοπία, καταγράφει άνοδο 1% και καταρρίπτει το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 5 Ιανουαρίου 2022, πριν δηλαδή εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία. Την κούρσα του DAX φέτος οδηγούν αμυντικές βιομηχανίες, εταιρείες ανταλλακτικών αυτοκινήτων, η μεταλλουργία Rheinmetall, η Siemens Energy, που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και άλλο εξοπλισμό για πράσινη ενέργεια, η Adidas και η SAP – η κορυφαία εταιρεία λογισμικού της Ευρώπης.

Οι traders θα παρακολουθούν τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, η οποία ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια. Οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και οι κυρώσεις βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών. Έφτασε δε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη Wall Street, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 0,2% υψηλότερα, ενώ ο Dow και ο Nasdaq σημείωσαν επίσης μικρή άνοδο.