Skip to main content

Χαραμάδα αισιοδοξίας για το όριο χρέους στις ΗΠΑ: Πιέζει ο Μπάιντεν για επίτευξη συμφωνίας

REUTERS/Evelyn Hockstein/

Το Κογκρέσο προετοιμάζεται για ψηφοφορία πριν την 1η Ιουνίου

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους διαπραγματευτές του να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια συμφωνία για το όριο του χρέους αφού ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί η καταστροφική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Σε τηλεφώνημα νωρίς την Παρασκευή από την Ιαπωνία, όπου παρευρίσκεται στη σύνοδο κορυφής της G7, ο Μπάιντεν είπε στη διαπραγματευτική ομάδα του στην Ουάσιγκτον ότι είναι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο θα ενεργήσει έγκαιρα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας διάρκειας περίπου 20 λεπτών, οι διαπραγματευτές είπαν στον Μπάιντεν ότι σημειώνουν σταθερή πρόοδο, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει μια ιδιωτική συνομιλία. Αυτό αντανακλά τις αισιόδοξες προτάσεις που προσέφεραν ώρες νωρίτερα ο ΜακΚάρθι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, οι οποίοι κάνουν σχέδια για ψηφοφορίες τις επόμενες ημέρες για μια πιθανή δικομματική συμφωνία.

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ενθαρρύνει τις συνομιλίες, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να προστατεύσει τα νομοθετικά του επιτεύγματα και τα δημοφιλή του προγράμματα από περικοπές που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου.

Ο Μακάρθι και ο Σούμερ επεξεργάζονται σχέδια για ψηφοφορίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με μια συμφωνία που δεν έχει ακόμη προκύψει. Ο Μακάρθι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους μπορεί να καταλήξουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο, προετοιμάζοντας μια ψηφοφορία.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο με αφορμή την είδηση, με τον S&P 500 να σημειώνει υψηλό εννέα μηνών, κλείνοντας λίγο πριν από τις 4.200 μονάδες. Το δολάριο έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο έναντι όλων των ομολόγων του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, είπε ο Μακάρθι, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα οποιονδήποτε συμβιβασμό που θα προκύψει από τους διαπραγματευτές που ο ίδιος και ο Μπάιντεν όρισαν στη συνάντησή τους την Τρίτη.

Ο Σούμερ δήλωσε ότι η Γερουσία θα ασχοληθεί με τη νομοθεσία μετά την έγκριση της Βουλής. Προειδοποίησε τους γερουσιαστές ότι μπορεί να κληθούν να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον για να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διακοπής της επόμενης εβδομάδας.

Τα σχόλια του Μακάρθι ήταν η πιο θετική του απάντηση μέχρι στιγμής σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας, η οποία, όπως έχει επισημάνει η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, θα μπορούσε να καταστεί κίνδυνος ήδη από την 1η Ιουνίου.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Όριο χρέους: Τι θα γίνει τις πρώτες 15 ημέρες, αν οι ΗΠΑ βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών