Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Χορηγοί» των Τραπεζικών blue chip τα δεδομένα που καθιστούν ευάλωτη τη Wall Street

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Όσο αμφιβάλουν οι θεσμικοί για την μελλοντική κερδοφορία των εταιριών στις αναπτυγμένες αγορές τόσο θα αναγνωρίζουν την ευκολία με την οποία θα πουλήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες μετά την επενδυτική βαθμίδα.  

Στα διεθνή

·        Ο S&P 500 διολίσθησε 0,4%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,1%. Ο βιομηχανικός  Dow υποχώρησε κατά 0,8%, επηρεασμένος από τις μετοχές της Home Depot. Οι τομείς της διακριτικής ευχέρειας των καταναλωτών, των υπηρεσιών επικοινωνίας και της τεχνολογίας του S&P 500 αυξήθηκαν.

·        Οι μετοχές της μητρικής Alphabet της Google αυξήθηκαν 3,5%, ενισχύοντας τον Nasdaq. Μια κατάθεση στοιχείων από το μετοχολόγιο της αργά τη Δευτέρα έδειξε ότι το hedge fund του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman, Pershing Square Capital Management, δημιούργησε μερίδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία κατά το πρώτο τρίμηνο.

·        Τα ομόλογα  έπεσαν. Αυτό ώθησε την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 3,549%, από 3,506% τη Δευτέρα.

·        Οι αγορές του εξωτερικού ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα. Ένα ακραίο στοιχείο: Ιαπωνία, όπου ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,7%.

·        Τα στοιχεία επί των λιανικών πωλήσεων για τον Απρίλιο ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

·        Οι μετοχές growth σημείωσαν άνοδο χθες Τρίτη, αν και οι σημαντικότεροι δείκτες των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα, αφού οι  συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους να παραμένουν σε αδιέξοδο.

·        Οι λιανικές πωλήσεις ένα μέτρο δαπανών σε καταστήματα, διαδικτυακά και εστιατόρια αυξήθηκαν εποχικά προσαρμοσμένο 0,4% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εμπορίου.

·        Οι καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα σε αυτοκίνητα και φαγητό έξω τον περασμένο μήνα, ενώ ενίσχυσαν τις ηλεκτρονικές αγορές. Περιόρισαν τις δαπάνες για βενζίνη και μεγάλες αγορές εισιτηρίων, καθώς και συσκευές επίσης έπιπλα.

·        Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Τα στοιχεία λιανικής της Τρίτης προσθέτουν σε μια μικτή εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας την οικονομία. Αξιωματούχοι της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα αύξησαν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε υψηλό 16 ετών.

Στην Αθήνα

Εδώ και αρκετό καιρό τονίζουμε την διάσταση μεταξύ των εγχώριων επενδυτών σε εκείνους που θεωρούν πως δεν σχετίζεται η τάση στην Αθήνα με αυτή στην ευρωζώνη αλλά πιθανότατα εταιρο-προσδιορίζεται. Όσο αμφιβάλουν οι θεσμικοί για την μελλοντική κερδοφορία των εταιριών στις αναπτυγμένες αγορές τόσο θα αναγνωρίζουν την ευκολία με την οποία θα πουλήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές τράπεζες μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Οι συναλλαγές στην Αθήνα χωρίς αμφιβολία αποτυπώνουν για αρκετούς μια ανεξαρτησία από το κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων που σχετίζεται με την καλύτερη προοπτική που έχει η ελληνική οικονομική ανάπτυξη αλλά και με τη νευρικότητα που προκαλεί η εκλογική αναμέτρηση. Για άλλους υπάρχει μετά από πέρασμα από φίλτρα  επίδραση της τάσης από τη Wall Street.

Το πολυπόθητο αλλά ακόμα μακρινό μεγάλο στοίχημα για τα προς επένδυση ελληνικά  περιουσιακά στοιχεία που θα προτιμηθούν έναντι άλλων στην ευρωζώνη είναι η επενδυτική βαθμίδα που λείπει ακόμα για το αξιόχρεο της Ελλάδας. Είναι όντως σε χρηματιστηριακό χρόνο μακρινό αλλά η καθυστέρηση στην απόδοσή της από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης αιτιολογείται.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης: “Το Χρηματιστήριό μας, ως γνωστόν, είναι ‘ρηχό’. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα, με την Αγορά να συντηρείται πάνω από τις 1100 μονάδες και χωρίς ιδιαίτερο volatility, κάνει σημαντικό όγκο συναλλαγών, όπως επισημαίνει Οι περισσότεροι φοβούνται το πολιτικό ρίσκο και το αποτέλεσμα των εκλογών, έχοντας σημαντική ρευστότητα εκτός.

Παρόλα αυτά, με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις και τα λεγόμενα των κομμάτων, την πρώτη Κυριακή δεν θα έχουμε Κυβέρνηση, οπότε η Αγορά ξέρει ότι πάμε για δεύτερες εκλογές. Τώρα το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής μπορεί να δώσει στην Αγορά επιπλέον ρυθμό, αν φανεί ότι στις επόμενες εκλογές πάμε για αυτοδυναμία της παλαιάς Κυβέρνησης και πάλι

Το δεύτερο σενάριο, με μικρότερες πιθανότητες, είναι στις δεύτερες εκλογές να υπάρξει μία Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν είναι στην κατεύθυνση που η Αγορά θέλει, δηλαδή συνέχιση μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακή πολιτική.

Το μόνο σενάριο που θα φόβιζε την Αγορά, είναι στις πρώτες εκλογές να έχουμε μία “Κυβέρνηση ηττημένων”, κάτι που σαν πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση η επενδυτική βαθμίδα, με όσα θετικά φέρει μαζί της, είναι δεδομένη. Η Αγορά όπως ξέρουμε προεξοφλεί είτε τα αρνητικά, είτε τα θετικά. Άλλωστε ακόμα και τεχνικά να το δούμε, έχουμε μια σημαντική πολύχρονη ανοδική διάσπαση που ακόμα δεν έχει δείξει την δύναμή της.

Να θυμόμαστε ότι οι Αγορές εκπλήσσουν και συνήθως δεν κάνουν αυτό που περιμένει το ευρύ Επενδυτικό Κοινό.  Τρεις συνεδριάσεις πριν τις εκλογές, η Αγορά είναι μια ανάσα από νέα υψηλά 9ετιας, με τον τρόπο που κινείται να έχει καθαρά χαρακτηριστικά “bull market”.

Στις Αγορές δεν υπάρχουν γιατί. Όλα τα γιατί απαντώνται ετεροχρονισμένα και αφού συμβούν. Οπότε ας ακολουθήσει ο κάθε επενδυτής το σχέδιο που έχει στο μυαλό του, ακόμα και αν βραχυπρόθεσμα έχει λάθος σκεπτικό.

Οι Οίκοι από την άλλη, φαίνεται να “αγαπάνε” Ελλάδα, μιας και κάθε μέρα νέες θετικές δημοσιεύσεις και προτροπές έρχονται να προστεθούν.

Θέλουν την ‘βενζίνη’ τους και οι Θεσμικοί. Με το που έγιναν ‘πακέτα’ η μετοχή της ΕΝΤΕΡ προς υψηλότερα επίπεδα. Το ‘stop’ στο 4,28 ενώ είμαστε ‘Long’ από το 3,92 σε ημερήσιο γράφημα. Το 5,00 επόμενο ουσιαστικό επίπεδο, ενώ κλείσιμο πάνω από 4,48 συντηρεί την επιθετική τάση”.