Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η δικαιολογημένη – λόγω των διεθνών – αδυναμία υπέρβασης των 1103 μονάδων προβλημάτισε

Περίσσεψαν χθες οι εναλλαγές του πρόσημου της μεταβολής του ΓΔ, όμως μετά τις 15.30 με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ  οι αισιόδοξοι θεσμικοί εισήγαγαν εντολές αγοράς.

Για την ώρα η ανοδική συσσώρευση δεν αφήνει περιθώρια για υπέρμετρη αισιοδοξία ούτε για σοβαρή ανησυχία.

Στα διεθνή

·        Τα ασιατικά χρηματιστήρια με αρκετά σε αργία δεν οδηγούν σε συμπεράσματα για τη δυναμική που θα επικρατήσει στην Ευρώπη.

·        Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν ενώ τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός έκαναν ράλι την Πέμπτη, αντανακλώντας τις επίμονες ανησυχίες στη Wall Street για τις περιφερειακές τράπεζες και τις οικονομικές προοπτικές. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,7% ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 0,9%, ή σχεδόν 287 μονάδες και ο Nasdaq Composite έχασε 0,5%.

·        Οι μετοχές τριών μεσαίου μεγέθους δανειστών — PacWest Bancorp, PACW -50,62% Western Alliance Bancorp WAL -38,45% και First Horizon — όλες υποχώρησαν περισσότερο από 30%, ενώ ένας ευρύς δείκτης περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε 3,5% στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2020. Αντανακλώντας τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,350% από 3,401% την Τετάρτη. Ο χρυσός διαμορφώθηκε κοντά σε υψηλό ρεκόρ στα 2.048,00 δολάρια η ουγγιά τρόυ.

·        Η Fed αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη και αμβλύνει τη στάση της. Η αγορά δυσκολεύεται να δει τα πράγματα καθαρά λόγω του Jerome Powell που στέλνει ανάμεικτα μηνύματα με την ομιλία του. Οι επενδυτές επίσης εκνευρίζονται από το τελευταίο επεισόδιο της τραπεζικής κρίσης και αυτό αντικατοπτρίζεται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χθες, τα οποία ήταν στο κόκκινο.

·       Την Τετάρτη 3/5  το βράδυ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ χαλάρωσε τη στάση της. Τα επιτόκια των Fed Funds αυξήθηκαν στο εύρος 5-5,25% και ο Jerome Powell άφησε να εννοηθεί μια παύση στη νομισματική σύσφιξη.

·        Οι επενδυτές το μετέφρασαν αμέσως: “Η Fed θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων”. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι η αγορά αναμένοντας μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης  στη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου. Και ακόμη τρεις περικοπές από τώρα έως τον επόμενο Ιανουάριο. Ένα μέρος της αγοράς φαίνεται να πιστεύει ότι έχει φτάσει στο περίφημο «pivot» της, δηλαδή στο σημείο καμπής μεταξύ μιας περιοριστικής και μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Μόνο που η φιέστα δεν έγινε. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών έχασαν έδαφος χθες μετά την ομιλία του Jerome Powell. Χωρίς μεγάλες πτώσεις, αλλά πτώση 0,6% έως 0,8% για τους Nasdaq, S&P και Dow Jones. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πάουελ τόνισε επίσης χθες ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη κερδηθεί και ότι μπορεί να δικαιολογηθεί περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

·        Η αγορά ομολόγων, η οποία είναι εμφανώς πιο λογική από τη χρηματιστηριακή αγορά, αντέδρασε με εμφανώς πιο ορθολογικό τρόπο: η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μερικές μονάδες στο 3,34%. Δεν πιστεύει ακόμη σε μείωση επιτοκίων.

·        Η ΕΚΤ δεσμεύεται πως θα έρθουν περισσότερες αυξήσεις μετά την επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιξης. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό σύσφιξης, αλλά είπε ότι η μάχη ενάντια στον επίμονο πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμη. Οι αξιωματούχοι αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 bps στο 3,25%, όπως αναμενόταν, και άφησαν να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είπε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα παραμείνουν εξαρτώμενες από δεδομένα, καθώς φέρνουν τα επιτόκια σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

·        Οι επενδυτές την Πέμπτη πρόσθεσαν επίσης στα στοιχήματα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές επιτοκίων, υποχώρησε στο 3,727% από 3,939% την Τετάρτη, σύμφωνα με το Tradeweb, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 17 Μαρτίου. Ανέφερε το απόγευμα ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Ιουλίου.

Στην Αθήνα

Από την Τετάρτη, μετά την απόφαση της Fed, οι θεσμικοί στην Ευρώπη είχαν απελευθερωθεί μερικώς. Έχοντας την ψευδαίσθηση ή την βεβαιότητα (αυτά είναι συνάρτηση της πεποίθησης πως είναι άριστοι στην εκτίμηση των καταστάσεων) πως για την αμερικάνικη οικονομία τα πράγματα για τα επιτόκια θα έπαιρναν μια διαφορετική τροπή και σε κάθε περίπτωση θα τελείωναν οι διαδοχικές  αυξήσεις τους.

Περίσσεψαν χθες οι εναλλαγές του πρόσημου της μεταβολής του ΓΔ, όμως μετά τις 15.30 με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ  οι αισιόδοξοι θεσμικοί εισήγαγαν εντολές αγοράς. Δεν επηρεάστηκαν από  την αποτύπωση επιφυλάξεων με βάση την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και το πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street Έτσι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με θετικό πρόσημο, έφθασε ελαφρά κάτω από το στατιστικά κρίσιμο επίπεδο  των 1103 μονάδων και αφού δεν το ξεπέρασε υποχώρησε αλλά κράτησε μικρά κέρδη, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Χωρίς βοήθειες από τις κινήσεις των δημοπρασιών για ορισμό τιμών κλεισίματος , η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον ΓΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων. Οι αναφορές των εγχώριων παραγόντων τονίζουν ότι ο τζίρος παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 11 συνεδριάσεις με τζίρους χαμηλότερους των 100 εκατ. ευρώ.  Κεντρικό ερώτημα έγινε το πόσο ψηλά μπορεί να κινηθεί η Αθηναϊκή αγορά, ιδιαίτερα αν συνεχίσουν να λείπουν οι βοήθειες από τα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Από χθες το πρωί  εδώ οι αναλυτές και οι θεσμικοί είχαν δυο θέσεις να πάρουν για να καθορίσουν, ανάλογα με το σε ποια θα έδιναν τις μεγαλύτερες πιθανότητες, την επενδυτική τους συμπεριφορά. Έχοντας δεδομένη την διακοπή της καθόδου στο Μάη,  που είχε ξεκινήσει από τις 20 του Απρίλιου και ως το τέλος του είχε 6 καθοδικές συνόδους στις 8. Στο πρώτο μέρος ο ενθουσιασμός των βιαστικών για προεξόφληση της αύξησης κατά 25 Μονάδες Βάσης έφερε στο ημίωρο  τις 1101. Μια μειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και BofA, προέβλεπε ένα βήμα 50 ΜΒ και οι οπαδοί της πίεσαν με ρευστοποιήσεις.

Αλλά ενώ πριν η Λαγκάρντ λαλήσει οι συναλλασσόμενοι στις 14:20  είχαν επιστρέψει τον ΓΔ (στις 1093,63)  μία μονάδα πάνω από το κατώτερο μέρας που ήταν η τιμή ανοίγματος στις 1092,18. Αμέσως μετά την σχεδόν ομόφωνη απόφαση ης ΕΚΤ με τα κέρδη των Τραπεζικών μετοχών η αγορά από τις 1095,4 στις 15:20, σε μία ώρα ακριβώς, έπιασε τις 1102,44 μονάδες. Την ολοκλήρωση της κίνησης θα όριζε μια τιμή και η παραμονή του μέσου όρου άνω των 1103 μονάδων, σύμφωνα με όλους τους στατιστικολόγους. Όμως η διαπίστωση πως η Wall Street  θα άνοιγε με πτωτικό χάσμα έκοψε την όρεξη για ρίσκο με το μαχαίρι.