Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια θετική συγκυρία στα διεθνή μπορεί να δώσει την ώθηση στο τέλος του Απριλίου

INTIME – NEWS

«Μπορούμε και αλλιώς» διεμήνυσαν μέσα από το ταμπλό οι θεσμικοί του ΧΑ.

Με τις τράπεζες της αθηναϊκής αγοράς σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας και τα διεθνή χρηματιστήρια σε άνοδο μετά την σοβαρή εκτίναξη στους δείκτες της Wall Street, οι πιθανότητες να μεγαλώσουν τα κέρδη του ΓΔ στην τελευταία σύνοδο του Απρίλη αυξήθηκαν.

Στα διεθνή

·        Οι αμερικανικές αγορές μετοχών  εμφάνισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Ιανουάριο και τα ομόλογα υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού τα σταθερά κέρδη από εταιρείες τεχνολογίας ενίσχυσαν το κλίμα υπέρ ανάληψης ρίσκου σε μετοχές και μείωσαν τον αντίκτυπο μιας έκθεσης που δείχνει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού.

·        Ο S&P 500 εκτινάχθηκε περισσότερο από 1,8% και ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq 100 σημείωσε άνοδο 2,7%, καθώς η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων βοήθησε τη Meta Platforms να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για κέρδη, ωθώντας τις μετοχές της εταιρείας κατά 10% υψηλότερα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Microsoft Corp. και η Alphabet Inc. παρουσίασαν ισχυρά αποτελέσματα.

·        Τα ομόλογα υποχώρησαν, με την ευαίσθητη για την πολιτική απόδοση διετίας να διαπραγματεύεται στο 4,10%, καθώς τα απροσδόκητα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Fed να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

·        Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 άλλαξε ελάχιστα μετά από διακυμάνσεις στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα κέρδη της Sanofi ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ενώ η Deutsche Bank AG σημείωσε πτώση μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η μείωση των εσόδων από συναλλαγές.

·        Κατά τα άλλα το δολάριο άλλαξε ελάχιστα κΚαι το Bitcoin ξανάρχισε να ισχυροποιείται.

·        Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ζώνη του Ευρώ και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 1,6 και 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο -17,5 και στο -18,9 αντίστοιχα, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τα δύο στοιχεία ήταν σε ευθυγράμμιση με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα.

·        Ήπια ετήσια αύξηση 1,1% σημείωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Πρόκειται για απότομη επιβράδυνση σε σχέση με το 2,6% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

·        Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 16000, στις 230000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο των αιτήσεων κατά 4000, στις 249000.

Στην Αθήνα

“Μπορούμε και αλλιώς” διεμήνυσαν μέσα από το ταμπλό οι θεσμικοί του ΧΑ. Αλλά αυτόν τον διαφορετικό τρόπο διαπραγμάτευσης δεν καταλάβαμε γιατί το επέλεξαν, τη μέρα που οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτονώθηκαν. Αντίθετα οι εκθέσεις των ισχυρών επενδυτικών Ομίλων για τις ελληνικές τράπεζες και οι υπογραμμίσεις τους στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα σημεία επενδυτικής γοητείας που ξεπερνούν τις υπόλοιπες τράπεζες στην ευρωζώνη, καθιστούν βεβαία την υποστήριξή τους στο τρέχον τρίμηνο.

Δύσκολα παραβλέπεις το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα, καθώς και το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης. Αυτή ήταν η διατύπωση  για τις εντυπώσεις της UBS αφού ομάδα της βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. …Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων – για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM- ποιοτική αξιολόγηση φαίνεται να είναι η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι αντικειμενικές (ποσοτικές) προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη της UBS.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs επιλέται η αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, συστήνοντας μάλιστα αγορές, εκτός από την Eurobank για την οποία συστήνει διακράτηση. Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,70 ευρώ, από 1,60 ευρώ προηγουμένως (περιθώριο ανόδου 43%), για την Eurobank στα 1,55 ευρώ από 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 15%), για την Εθνική στα 6,20 ευρώ από 5,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 29%) και για την Πειραιώς στα 2,75 ευρώ, από 2,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 25%).

Επιβεβαιώθηκε η θέση μας πως ήταν οι ισχυροί θεσμικοί που οδήγησαν τις αποτιμήσεις σε επίπεδα χαμηλών που δεν επιτρέψανε να γράψουν κέρδη οι διαχειριστές που κυνήγησαν τα οφέλη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Οδηγώντας στην εκτόνωση των πιέσεων με την εισαγωγή εντολών πώλησης και μετά, ανέτρεψαν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, με αποτέλεσμα οι πωλητές στο τελευταίο 60λεπτο να απαιτούν υψηλές τιμές για να καλύψουν την αστείρευτη ζήτηση. Το συμπέρασμα βγήκε από τις παρεμβάσεις της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες στο διήμερο και από την ανεξάρτητη και κόντρα στον σκεπτικισμό για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεθνώς.

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών έπεσαν όλες έξω.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασαν:  “Θετική ένδειξη, όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα από τις κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις των 1093 και 1086 μονάδων, ενώ άμεση υπέρβαση των 1100 μονάδων θα επαναφέρει τα αισιόδοξα σενάρια”.

Από την Eurobank Equities ειδοποίησαν :“Οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για το Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα”.

Στις παρατηρήσεις της Piraeus Sec. τονίστηκε : “Περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές”.

Από την Beta Sec. ανέφεραν: “Αναμένουμε η επιφυλακτικότητα να συνεχιστεί, παρά τη χθεσινή αντίδραση. Οι όγκοι υποδηλώνουν επιλεκτική στάση, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις στο εξωτερικό που σχετίζονται με το Τραπεζικό Σύστημα στις ΗΠΑ”.

Ενώ από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Στο εσωτερικό, υπό αξιολόγηση βρίσκονται και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2022, αλλά ο ΓΔΧΑ δύσκολα θα καταγράψει νέα υψηλότερα επίπεδα σε αυτή τη φάση. Συνεχίζουμε να τηρούμε στάση αναμονής και δεν αποκλείουμε βίαιες διορθώσεις τιμών, ακόμα και πριν τις εκλογές”.