Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η προεξόφληση ύφεσης στα διεθνή συμβάλλει στην ανάπτυξη επιφυλάξεων στην Αθήνα

INTIME – NEWS

Η δεύτερη στη σειρά καθοδική σύνοδος με ήπιες σε γενικές γραμμές πιέσεις στα περισσότερα blue chip, υπογράμμισε την απόφαση των συναλλασσόμενων να τηρήσουν στάση αναμονής.

Στα διεθνή

·        Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε μέτρια την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σταδιακά καθώς η ετήσια εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve μειώνει τη ζήτηση.

·        Αυτή η εξέλιξη προστέθηκε στην πτώση των λιανικών πωλήσεων και της μεταποιητικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης μόλις το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις.

·        Οι οικονομολόγοι σημείωσαν επίσης ότι οι παράγοντες εποχικής προσαρμογής, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αφαιρέσει τις εποχιακές διακυμάνσεις από τα δεδομένα, ήταν λιγότερο ευνοϊκοί την περασμένη εβδομάδα.

·        Σε ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη, το Conference Board είπε ότι ο Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης (LEI) υποχώρησε 1,2% τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. «Η αδυναμία αρχίζει να εξαπλώνεται και το LEI υποδηλώνει ότι υπάρχει επιβράδυνση», δήλωσε ο Tim Quinlan, ανώτερος οικονομολόγος στο Wells Fargo στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.

·        Το Starship του SpaceX εκρήγνυται λίγα λεπτά μετά την απογείωση στο Τέξας.

·        Στην Ευρώπη, διαδηλωτές εισβάλλουν στα γραφεία του χρηματιστηρίου του Παρισιού, καθώς η οργή λόγω των συνταξιοδοτικών αλλαγών συνεχίζεται. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του χρηματιστηρίου Euronext στη La Defense για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος ηγέτης αγωνίζεται να μετριάσει την ανυποχώρητη οργή.

·        Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πλησιάζουν στην σχεδόν πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών.

Στην Αθήνα

Η δεύτερη στη σειρά καθοδική σύνοδος με ήπιες σε γενικές γραμμές πιέσεις στα περισσότερα blue chip με βελτιωτικές παρεμβάσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, υπογράμμισε την απόφαση των συναλλασσόμενων να τηρήσουν στάση αναμονής. Επέλεξαν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που συνοδεύτηκαν από την σημαντική υποχώρηση του τζίρου αφού ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Σήμερα έχουμε τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου στα Παράγωγα, επίσης η Eurostat θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022 και το ίδιο βράδυ αναμένεται η απόφαση της S&P, για το ελληνικό αξιόχρεο. Οι ελπίδες των αισιόδοξων εστιάζονται στο ότι η S&P θα κάνει τουλάχιστον μια αναβάθμιση στο outlook της ελληνικής οικονομίας, αν το αναβαθμίσει σε θετικό χωρίς να δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Αυτά αναμένονται τα μεσάνυχτα. Ακόμα και εάν η επενδυτική βαθμίδα ρεαλιστικά τοποθετείται μετά τις κάλπες, οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως  στις ανακοινώσεις της S&P δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται η ουσιαστική βελτίωση σε έλλειμμα και χρέος.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι traders επιστρέφουν στο ομόλογα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,18% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,55% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,278% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους. Μένοντας στα Κρατικά χρεόγραφα, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 27 Οκτωβρίου 2023.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι στις 19 Απριλίου 2023 υπέγραψε συμφωνία με τη Fondul Proprietatea S.A. (“Fondul”) για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από τη Fondul στις Εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), EDistributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A. (24,1%), και ENEL Energie S.A. (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατ. με βάση spot ισοτιμία FX 0,20). Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της ΔΕΗ με την Enel, στις 9 Μαρτίου 2023, για την πώληση όλων των συμμετοχών της Enel στη Ρουμανία. Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση τη συμφωνία με τη Fondul υπόκειται, μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Enel και της ΔEΗ. Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-0,49%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση.

Η αγοραία συναίνεση εκτιμά: Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1014 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1002, 998 και 966 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Όσο ο Δείκτης δίνει κλεισίματα πάνω από τις 1079 – 1087, παραμένουν οι επόμενοι στόχοι στις 1125 και 1150 – 1165 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1100 και 1045 μονάδες.

Οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών

Από την  Beta Sec. : “Οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, ενόψει της αξιολόγησης της S&P. Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει με επιλεκτικές τοποθετήσεις”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ εκτιμά: “Ο ΓΔ έβγαλε την διόρθωση που εικάσαμε, κλείνοντας το ‘χάσμα’ και δοκιμάζοντας την πιο κοντινή στήριξη που συντηρεί την βραχυπρόθεσμη τάση. Τυχόν κατοχύρωση του 1103, θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση προς το 1085. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο κλείσιμο της Παρασκευής και στην αξιολόγηση της S&P, μιας και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσομακροπρόθεσμα στο θετικό σενάριο”.

Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “ Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25μβ από την FED στις 3 Μαΐου, αν και δεν αποκλείουμε αυτή να είναι η τελευταία. Ξεκάθαρα οι επενδυτές αναμένουν το κατάλληλο σήμα, που θα δώσει και την αντίστοιχη κατεύθυνση. Η στρατηγική του ‘βλέποντας, αξιολογώντας και κάνοντας’ κυριαρχεί στην παρούσα φάση. Στο εσωτερικό, παρόλο που βρισκόμαστε σε τοπικά υψηλά, συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το ‘range trading’ μέχρι να κλείσει και το κεφάλαιο ‘εκλογές’. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων δημοσιεύτηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού Μαρτίου (-2,6%, έναντι εκτ. -0,6% μηνιαία βάση) της Γερμανίας σήμερα το πρωί, ενδεχομένως δείχνοντας προς μια ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού”.