Skip to main content

Ομόλογα: Τσουχτερό το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις του ευρώ

Σε υψηλά 4 εβδομάδων οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και έναν μήνα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αποδόσεις σημείωσαν πτώση στα μέσα Μαρτίου, καθώς κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα και να μειώσουν τις προσδοκίες τους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, οι αποδόσεις – οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές – έχουν πλέον ανακτήσει τα επίπεδα των μέσων Μαρτίου, καθώς η τραπεζική νευρικότητα έχει καταλαγιάσει και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καταστήσει σαφές ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 4,32%

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου. Τελευταία ήταν αυξημένη κατά 1,5 μονάδα βάσης (bps) στο 2,495%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε στο 4,346%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. Τελευταία βρισκόταν 2 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 4,34%.

Οι επενδυτές εκτιμούσαν επίσης τον πιθανό αντίκτυπο της ισχυρότερης από την αναμενόμενη κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η οποία διαμορφώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη αποδώσει και ότι χρειάζονται περισσότερες.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλζμαν έχει ζητήσει ρητά αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, αν και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καλέσει σε περισσότερη προσοχή. Τα επιτόκια βρίσκονται σήμερα στο 3%, αυξημένα κατά 350 μ.β. από τον Ιούλιο του 2022.

Οι traders πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα ανέλθουν σε περίπου 3,8% έως τον Νοέμβριο.

naftemporiki.gr