Skip to main content

Ανέτρεψε τα πάντα ο ΟΠΕΚ: Το πετρέλαιο «σιγοκαίει» και πάλι προς τα 100 δολ. – Πόσο θα «κάψουν» τα επιτόκια

REUTERS/Essam Al-Sudani

Οι πετρελαϊοπαραγωγοί χώρες σε ρόλο «κεντρικού τραπεζίτη» τις αγοράς. Άναψαν το φυτίλι και τώρα αργό και πληθωρισμός παίρνουν φωτιά.

Το σενάριο των 100 δολαρίων για το πετρέλαιο είναι και πάλι για τα καλά στο τραπέζι. Η τιμή πήρε ήδη φωτιά θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά, αφού ο ΟΠΕΚ+ η Σαουδική Αραβία θέλησαν να δηλώσουν ότι «είμαστε εδώ σε ρόλο ρυθμιστή της αγοράς». Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής θέλουν να δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν πετροδολάρια. Αλλά φαίνεται να διεκδικούν και ρόλο στο άγριο γεωπολιτικό παιχνίδι, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, το αποτέλεσμα είναι ένα, όπως σχολιάζει και η Citigroup: Λειτουργούν ως άτυποι «κεντρικοί τραπεζίτες» της αγοράς ενέργειας και βάζουν στον τοίχο τους πραγματικούς κεντρικούς τραπεζίτες. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι συνολικά με τις τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚ, αλλά και της Ρωσίας δεν αποσύρονται απλώς 1,16 εκατ. βαρέλια από την αγορά, αλλά συνολικά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα οποία και αντιστοιχούν στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας ήταν ο κύριος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες και σε συνδυασμό με την τραπεζική αναταραχή είχε οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τώρα ο πληθωρισμός είναι και πάλι η Νο 1 απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα δούμε τις Federal Reserve και EKT να κλείνουν τον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980. Ο πήχυς για το κόστος του χρήματος ανεβαίνει και πάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επαναφέροντας στο προσκήνιο ακόμη ένα δυσμενές σενάριο: αυτό της ύφεσης.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ ακατάλληλη υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για τη διαχείριση των τιμών της βενζίνης για τους Αμερικανούς. Αντίδραση από την Ευρώπη δεν είχαμε ακόμη. Αναλυτές εξηγούν πως η έκπληξη του ΟΠΕΚ+ είναι συνεπής με το νέο του δόγμα να ενεργεί προληπτικά επειδή μπορεί να το κάνει, χωρίς να έχει σημαντικές απώλειες σε μερίδιο αγοράς.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για την πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.

Goldman Sachs

Ο κολοσσός της Wall Street ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να αναθεωρήσουν την εκτίμησή τους για το πετρέλαιο Brent στα 95 δολάρια το βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023 (από προηγούμενη εκτίμηση για 90 δολάρια) και στα 100 δολάρια για τον Δεκέμβριο του 2024 (από 95 δολάρια). Σε αντίθεση με την προηγούμενη μείωση του ΟΠΕΚ+ τον Οκτώβριο, η δυναμική για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι σήμερα θετική εν μέσω ισχυρής ανάκαμψης στην Κίνα και ανθεκτικών περιθωρίων διύλισης, εξηγούν οι αναλυτές της Goldman.

Bank of America Corp.

Ακόμη υψηλότερα φαίνεται να βάζει τον πήχυ η Bank of America. Χωρίς να δώσει επίσημη πρόβλεψη, ο Φρανσίσκο Μπλας, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων και παραγώγων στην BofA προειδοποίησε πως η απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ θα ανεβάσει τις τιμές κατά 20 έως 25 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η τιμή του μπρεντ είναι κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού προσεγγίζει τα 80 δολάρια.

Citigroup Inc.

Ο ΟΠΕΚ+ γίνεται και πάλι ο «κεντρικός τραπεζίτης τραπεζίτες» του πετρελαίου, σχολίαζαν οι αναλυτές της Citi, Εντ Μόρσε και Φρανσέσκο Μαρτότσια. «Δεδομένης της εξαιρετικά χαμηλής θέσης διαχειριζόμενου χρήματος, του χαμηλού ανοιχτού επιτοκίου και της υψηλής αστάθειας, οι αγορές μπορούν να αναμένουν υπέρβαση των τιμών, όπως ακριβώς η σύσφιξη της Fed και η τραπεζική αναταραχή οδήγησαν τις τιμές σε πτώση πριν από δύο εβδομάδες».

RBC Capital Markets LLC

Η κίνηση μπορεί να εκληφθεί ως ένα μήνυμα ότι η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ θα επιδιώξουν να βραχυκυκλώσουν την οικονομία, σχολιάζει η RBC Capital Markets. Οι Σαουδάραβες έχουν εκφράσει ξεκάθαρες ανησυχίες για την επιθετική δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τη μακροοικονομική αβεβαιότητα και αυτό που θεωρείται υπερβολικά πτωτική προκατάληψη στην αγορά, σημειώνουν.

ANZ Group Holdings Ltd.

Η πιθανότητα να φτάσει τα 100 $ πριν από το τέλος του έτους «σίγουρα έχει αυξηθεί μετά από αυτά τα μέτρα» εκτίμησε ο Ντάνιελ Χάινς, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ, που μίλησε στο Bloomberg.