Skip to main content

5ετες ομόλογο: Στα ύψη η ζήτηση – Στο 3,9% το επιτόκιο

Είναι η δεύτερη έκδοση φέτος, ύστερα από εκείνη του 10ετους τον Ιανουάριο. Θα καλυφθούν συνολικά το 80% των εφετινών αναγκών

Επιστροφή στις αγορές για την Ελλάδα σήμερα με την έκδοση νέου 5ετους, σε μία προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών αναγκών για δανεισμό ενόψει εκλογών, αλλά και καθώς αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται στο mid -swap  + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή 3,97%. Ωστόσο η ζήτηση αποδείχθηκε ισχυρότατη. Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 15,9 δισ. ευρώ και έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα, στο 3,9%.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο αντλήσαμε 3,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 10ετούς ομολόγου και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας έτσι το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Αν από τη σημερινή έκδοση αντλήσουμε ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. ευρώ, θα έχει καλυφθεί το 80% των αναγκών για το σύνολο της χρονιάς. Ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ κάνει λόγο για δανεισμό 7 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2023.

Το οικονομικό επιτελείο θέλησε βεβαίως να προλάβει την περαιτέρω κλιμάκωση της προεκλογικής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε – παράλληλα με τις συνεχείς αναταράξεις στη διεθνή οικονομική σκηνή – να ανεβάσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου αυτό το διάστημα στη δευτερογενή αγορά διαμορφώνεται κοντά στο 3,6%.

Η τελευταία φορά που η χώρα είχε βγει στις αγορές με 5ετες ομόλογο ήταν ο Μάιος του 2021. Τότε το επιτόκιο που πληρώσαμε ήταν σχεδόν μηδανικό. Ακολούθησαν όμως μέσα στο 2022 δραματικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, που εκτίναξε στα ύψη το κόστος δανεισμού για όλες τις κυβερνήσεις.