Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νευρικότητα στις πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση των εκλογών

Nikos Libertas / SOOC

Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την αθηναϊκή αγορά, καθώς κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις και η πορεία των διεθνών αγορών

Στα διεθνή:

  • Πολλές εισαγγελικές επεμβάσεις
  • Γενική επισκευή στην Alibaba

Οι επενδυτές επιστρέφουν βιαστικά στη μετοχή της Alibaba γνωστή κινεζική εταιρία που είχε πέσει σε δυσμένεια. Μια σχεδιαζόμενη αναμόρφωση της Alibaba θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αναδιάρθρωση της ίδιας της China Tech: μια ανατροπή που επιτυγχάνει τον στόχο του Πεκίνου να διαμορφώσει τους τεχνολογικούς τιτάνες της χώρας, ενώ θα ξεκλειδώσει δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ηγέτης του διαδικτυακού εμπορίου της Κίνας εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας την Τρίτη ότι σχεδιάζει να χωρίσει την αυτοκρατορία των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι μονάδες που θα συγκεντρώνουν κεφάλαια μεμονωμένα και θα διερευνούν τις αρχικές δημόσιες προσφορές. Κατάθεση Dimon Ο Jamie Dimon αντιμετωπίζει μια κατάθεση για τους δεσμούς της JPMorgan με τον Jeffrey Epstein

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, θα καθαιρεθεί λόγω των δεσμών της τράπεζάς του με τον Jeffrey Epstein, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ημερομηνία για την ένορκη κατάθεση δεν έχει οριστεί ακόμη. Ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης διέταξε να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές καταθέσεις έως τα τέλη Μαΐου. Η κατάθεση συνδέεται με δύο υψηλού προφίλ υποθέσεις που ασκήθηκαν εναντίον της τράπεζας με έδρα τη Νέα Υόρκη από ένα υποτιθέμενο θύμα του Έπσταϊν και στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, όπου ο αείμνηστος Έπσταϊν είχε κατοικία.

Γερμανική συμφωνία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας έκλεισε μια συμφωνία για να στηρίξει μια δέσμη μέτρων για την προστασία του κλίματος και τις υποδομές μετά από τρεις εξαντλητικές ημέρες συνομιλιών που απαιτήθηκαν για να επιτευχθεί συμφωνία. Η τρικομματική συμμαχία του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις προσπαθούσε να αφήσει πίσω της πρόσφατες δημόσιες διαμάχες. Τα μέτρα περιελάμβαναν μια αιφνιδιαστική αύξηση των διοδίων των φορτηγών και μια απόφαση να επενδύσει το 80% των εσόδων στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από το επόμενο έτος, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη στο Βερολίνο η Ρικάρντα Λανγκ, συναρχηγός των Πρασίνων.

Ο Sam Bankman-Fried ήταν ήδη αντιμέτωπος με περισσότερο από έναν αιώνα πίσω από τα κάγκελα, εάν καταδικαζόταν για όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν όταν συνελήφθη τον Δεκέμβριο. Η προσθήκη μιας κατηγορίας ότι δωροδόκησε Κινέζους αξιωματούχους αυξάνει για άλλη μια φορά το διακύβευμα για τον ιδρυτή της FTX.

Πριν από λίγους περισσότερους από τέσσερις μήνες, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX που είναι εισηγμένο στις ΗΠΑ είδε το Bitcoin να χάνει το ένα τέταρτο της αξίας του μέσα σε λίγες μέρες και να μιλάμε για «υπαρξιακή κρίση» στον κλάδο. Μέχρι τον Ιανουάριο, αυτές οι απώλειες εξαφανίστηκαν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, έφτασε στο ανώτατο όριο 80% πάνω από τα χαμηλά.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανέβουν υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας και στην υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η ΕΕ διεξάγει κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις χώρες να συζητούν πώς να χαράξουν έναν πιθανό ρόλο για την πυρηνική ενέργεια.

Η Goldman ανακινεί τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό όμιλο με αλλαγές ηγεσίας.

Η Kuwait wealth fund πουλά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ μετοχών της Mercedes.

Οι επενδυτές πηγαίνουν σε μακροχρόνια ομόλογα αφού τα hedge funds ξεδιπλώνουν σύντομα στοιχήματα.

Στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την 21η Μαΐου ως την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, με απλή αναλογική, κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι πωλητές πήραν τη κυριαρχία στις συναλλαγές.

Οι συντηρητικά σκεπτόμενοι δήλωσαν ότι “η αντίδραση της Αγοράς και η πολύ κακή μεγάλη εικόνα του ταμπλό, με τις πτωτικές μετοχές να είναι πάνω από πέντε φορές περισσότερες των ανοδικών, αναλογία που λίγο βελτιώθηκε προς το τέλος, απλά έδωσε μία πρόγευση  του τι μπορεί να επακολουθήσει”.

Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την Αθηναϊκή αγορά, καθώς κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και παράλληλα θα επηρεάζει η πορεία των Διεθνών Αγορών, αφαιρώντας ειδικό βάρος από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Από την Goldman Sachs σημειώσανε: “Οι Τράπεζες της Περιοχής CEEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας CET 1 και περιορισμένη έκθεση/εξάρτηση από ομόλογα Additional Tier 1 (AT1). Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένουν, με αυξανόμενη πιθανότητα, ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος θα αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας το β’ εξάμηνο του 2023 και αυτό μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων”.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Αυξημένη αβεβαιότητα στο επενδυτικό περιβάλλον

Η αναγγελία του mega-deal της UBS με την Credit Suisse με την υπερμεγέθη στήριξη από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και τη διαγραφή των τραπεζικών ομολόγων της δεύτερης, δεν έκλεισε τον κύκλο των ανησυχιών για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή οι αγορές αμφισβήτησαν το σχέδιο επαναγοράς του χρέους της Deutsche Bank που στο παρελθόν απασχόλησε με τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού της τις αγορές, με τα ασφάλιστρα κινδύνου της τράπεζας (τα CDS) να εκτοξεύονται! Με το Γερμανό Καγκελάριο να σπεύδει να διαβεβαιώσει για τη χρηματοοικονομική υγεία της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας και την ΕΚΤ να διατελεί σε επαγρύπνηση.

Την ίδια ώρα, η Federal επιμένει να προτάσσει ως προτεραιότητά της τη μείωση του πληθωρισμού διαμορφώνοντας τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 5% (+25 μ.β.) εκτιμώντας ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να γίνει με άλλα εργαλεία. Μεταξύ άλλων, με την αλληλεγγύη των ισχυρών τραπεζικών ομίλων, της J.P.Morgan, της Bank of America και της Citigroup που υποβοηθούν τους αδύναμους κρίκους (Silicon Valley Bank, Pacific West Bank κοκ) από τις 4.700 αμερικανικές τράπεζες για τις οποίες η εποπτεία δεν είναι λεπτομερειακή, ούτε για την αποτελεσματική διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου.

Με αυτά τα δεδομένα οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές είναι δικαιολογημένες, χωρίς ωστόσο να είναι μέχρι τώρα δυνατό να υποστηριχθεί αν το σκηνικό αυτό προοιωνίζει μια συστημική κρίση ανάλογη εκείνης που ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Διαφαίνεται πάντως, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αντιληφθεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις συνιστούν τον καταλύτη εκείνο που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για «τραπεζικά ατυχήματα», ενώ ταυτόχρονα το παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο τέλος του 2022 στο 342% του παγκόσμιου ΑΕΠ και πολλοί δανειολήπτες (χώρες-επιχειρήσεις και νοικοκυριά) δυσκολεύονται ήδη να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Θα είναι επομένως κρίσιμες οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα παρεμβατικά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες στις επόμενες συνόδους τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα επηρεάζεται από το προαναφερόμενο σκηνικό τραπεζικών αναταράξεων με το Γ.Δ. να έχει ήδη πετύχει μια αξιοσημείωτη νίκη στην αναμέτρησή του με τις 1.000 μονάδες. Με τον τραπεζικό κλάδο να έχει τις προϋποθέσεις να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές του όταν ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των μεγεθών του για το 1ο τρίμηνο προς το τέλος  Μαΐου,  όποτε θα διαφανεί η χρηματοοικονομική του υγεία αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία του. Την ίδια ώρα, ο στόχος της φετινής ανάπτυξης αναπροσαρμόζεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο +2,3%, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βελτιώνεται θεαματικά στο ξεκίνημα του έτους και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να προοιωνίζουν επίδοση-ρεκόρ για το 2023. Ωστόσο, Goldman Sachs και J.P. Morgan διατηρούν στάση αναμονής τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα μέχρις ότου συντελεστεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά στις 21 Μαΐου. Με τα βλέμματα να στρέφονται καθημερινά στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται. Ως τότε, η επιφυλακτική στάση της επενδυτικής κοινότητας θα συντηρεί πιθανότατα τη συναλλακτική υποτονικότητα και θα προσπερνά και τις ποιο κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο,  καθώς θα κυριαρχεί η εισαγόμενη αυξημένη  αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο.