Skip to main content

Wall: Μικρές απώλειες για τον Dow- Ελαφρώς ενισχύθηκαν ο S&P 500 και ο Nasdaq

Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας πυροδότησαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές καθώς έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας μειώθηκαν λιγότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο.

Ο Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση, καθώς η αγορά προσπάθησε να ξεπεράσει το sell off της Τρίτης, το οποίο υποκινήθηκε από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο Dow υποχώρησε 58,06 μονάδες ή κατά 0,18% στις 32.798,40 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,14% κλείνοντας στις 3.992,01 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,4% στις 11.576 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας πυροδότησαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές καθώς έδειξαν ότι τα ανοίγματα θέσεων εργασίας μειώθηκαν λιγότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, ενώ τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για το μήνα Φεβρουάριο επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά τις τόσες πολλές επιτοκιακές αυξήσεις. Τα βλέμματα τώρα όλων είναι στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου που δημοσιοποιούνται την Παρασκευή.

Οι μετοχές κατάφεραν να βρουν κάποια ισορροπία μετά την απότομη πτώση της Τρίτης στις δηλώσεις Πάουελ οι οποίες χαρακτηρίστηκαν άκρως επιθετικές και θεωρήθηκαν ότι σηματοδοτούν επιστροφή στις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης. Ωστόσο, χθες ο πρόεδρος της Fed προσπάθησε να απομακρύνει τις ανησυχίες λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

«Απλά έριξε την ιδέα ότι μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη προσγείωση την αμερικανική οικονομία», ανέφερε η Κάθι Μποσττζάνικ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide.

Ωστόσο, παρότι ο Πάουελ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να ποντάρουν σε μία μεγαλύτερη του αναμενομένου επιτοκιακή αύξηση. Το 75% κάνουν λόγο για αύξηση των 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το CME Group.