Skip to main content

Η αγορά «βλέπει» αυξήσεις επιτοκίων και το 2024 από την ΕΚΤ – Εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ομολόγων

EPA/SASCHA STEINBACH

Το καταθετικό επιτόκιο ίσως κορυφωθεί στο 3,9% τον Φεβρουάριο του 2024, υπολογίζουν οι traders τώρα. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε μία τέτοια περίπτωση θα σπάσει το φράγμα του 4%.

Οι traders στοιχηματίζουν για πρώτη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και το 2024, γεγονός που οδηγεί σε ξεπούλμα των κρατικών ομολόγων. Ακόμη και τα γερμανικά Bunds, που θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας και πιέσεων στην οικονονμία, είδαν την απόδοσή τους να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Η τιμολόγηση στην αγορά swap αποκαλύπτει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων έως και το 3,9% τον Φεβρουάριο του 2024. Μόλις πριν από εβδομάδες θεωρούσαν ότι το καταθετικό επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 3,5% περίπου τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια θα έχουμε σταθεροποίηση των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα, για να αρχίσει τελικά η μείωσή τους από την επόμενη χρονιά. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα σπάσει το φράγμα του 4%.

Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών πυροδοτήθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και από το γεγονός ότι η Ευρωζώνη γλίτωσε τελικά την ύφεση – γεγονός που έδωσε στα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας τη δυνατότητα να βγουν να μπροστά και να υπογραμμίσουν ότι κορυφαία προτεραιότητα και έγνοια θα πρέπει να είναι η μείωση του πληθωρισμού.

Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πλέον να έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στον στόχο του πληθωρισμού, δίνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι μεγαλύτερες και ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να υλοποιήσει στην πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, δήλωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας στους Economic Times της Ινδίας. Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, οδηγώντας το καταθετικό επιτόκιο στο 2,5% από -0,5%.

Τα στοιχεία της Πέμπτης πιθανότατα θα δείξουν ότι ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ (δηλαδή ο δείκτης τιμών, χωρίς να υπολογιστούν οι τομείς της ενέργειας και των τροφίμων) θα παραμείνει στα επίπεδα  ρεκόρ του 5,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός – ακόμη και σε μία περίοδο υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου – προκαλεί έντονο πονοκέφαλο τόσο στη νομισματική αρχή όσο και στις κυβερνήσεις.

Sell off των ομολόγων

Από την άλλη οι δείκτες ης επιχειρηματικής δραστηριότητας επιδεικνύουν «διαρκή ανθεκτικότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. σε σημείωμα προς τους πελάτες. Αναμένουν ότι οι  αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων 10ετους διάρκειας θα αυξηθούν κοντά στο 2,75% μέσα τις επόμενες εβδομάδες.

Συνολικά τα κρατικά ομόλογα δέχονται αυξανόμενη πίεση όσο ενισχύονται τα σενάρια διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Σήμερα η απόδοση του 10ετους Bund σκαρφάλωσε προς στιγμήν στο 2,58%, το υψηλότερο από το 2011. H απόδοση του ελληνικού 10ετους σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και το 4,47%.