Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ανάσα μετά την καταιγίδα η εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Τα διεθνή

Οι αγορές είχαν ξεκινήσει το 2023 με σταθερά κέρδη, ενισχυμένες από την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve μπορεί σύντομα να αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της και από το τέλος των αυστηρών περιορισμών της Κίνας για την πανδημία. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, αυτή η αισιόδοξη διάθεση άρχισε να εξασθενεί, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι καθυστερημένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed αρχίζουν να επηρεάζουν το βάρος τους.

Οι παρατηρητές της αγοράς στη Wall Street αποδίδουν την πτώση των μετοχών αυτής της εβδομάδας στην ύπουλη απειλή της ύφεσης. Ωστόσο, οι traders παραγώγων βλέπουν έναν λιγότερο δυσοίωνο εχθρό: τη μαζική λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης σήμερα,  το μεγαλύτερο γεγονός του Ιανουαρίου σε βάθος μια δεκαετία.

·        Οι αμερικανικές αγορές μετοχών  διεύρυναν το σερί των απωλειών χθες Πέμπτη 19/1, καθώς τα οικονομικά στοιχεία και οι αναφορές εταιρικών κερδών θόλωσαν τις απόψεις των επενδυτών για την υγεία της οικονομίας.  Ο  S&P 500 δεν μπόρεσε να ανακτήσει ανοδική δυναμική αφού άνοιξε χαμηλότερα, υποχωρώντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδοχικά. Υποχώρησε 30,01, ή 0,8%, στις 3898,85. Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 252,40, ή 0,8%, στις 33044,56, διολισθαίνοντας σε αρνητικό έδαφος για το έτος. Ο βαρύς για τεχνολογία Nasdaq Composite Index έχασε 104,74, ή 1%, στις 10852,27.

·        Οι απώλειες αυτή την εβδομάδα ήρθαν παράλληλα με πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τις τιμές παραγωγού υποδεικνύουν και τα δύο αυξανόμενη βραδύτητα στην οικονομία των ΗΠΑ, ένδειξη ότι η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό λειτουργεί, αλλά όχι χωρίς οικονομικό κόστος.

·        Μια ανακοίνωση χθες έδειξε ότι οι αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει δυνατή. Ωστόσο, μια παρτίδα από χλιαρές εκδόσεις εταιρικών κερδών και η τελευταία ματιά της Fed για το επιχειρηματικό κλίμα έχουν προσθέσει στις ανησυχίες των traders.

·        Οι τιμές των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν την Πέμπτη, αλλά διατήρησαν τα περισσότερα από τα κέρδη τους από την αρχή του έτους, τα οποία ήρθαν καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ολοκληρώνονται. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου αυξήθηκε στο 3,396%, από 3,374% την Τετάρτη, αλλά κάτω από το επίπεδο του 3,826% που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους. Οι αποδόσεις μειώνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται.

·        Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, δεσμεύοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν την αύξηση των τιμών στον στόχο. Καθώς οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη τελικά χαλαρώνουν και το κόστος του φυσικού αερίου βυθίζεται, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν είναι κατάλληλη μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων μετά το αναμενόμενο βήμα μισής μονάδας του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη τους.

·        Μια ιστορική συμφωνία για την Τράπεζα της Ιαπωνίας BOJ για πολιτική που θα φέρει τον πληθωρισμό στο 2% πλησιάζει τη 10η επέτειό της, εν μέσω εικασιών ότι μπορεί να αναθεωρηθεί. Η συμπλήρωση  δεκαετίας έρχεται στις 22 Ιανουαρίου μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση στοιχείων την Παρασκευή  που δείχνουν ότι οι τιμές αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τον στόχο που είχε τεθεί στην κοινή δήλωση του 2013 με την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο σημερινός επικεφαλής Haruhiko Kuroda κατέστησε σαφές την Τετάρτη ότι παραμένει πλήρως αφοσιωμένος στην παροχή κινήτρων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή η θέση θέτει την BOJ εκτός συγχρονισμού με όλους τους ομολόγους της, καθώς αυτοί συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού με αυστηρότερη πολιτική.

Στην Αθήνα

Η πορεία της αγοράς χθες ήταν συμμετρική έναντι των συνεδριάσεων που  προηγήθηκαν αυτής της Τετάρτης, αλλά ανεστραμμένη. Σε αυτές το ελάχιστο μέρας εμφανιζόταν στα πρώτα λεπτά και το ανώτερο στην τελευταία ώρα των ελεύθερων συναλλαγών. Το διάγραμμα του ΓΔ στις πρώτες συνόδους αποτύπωνε την διαρκή αναζήτηση κορυφής, ενώ χθες είχαμε τη διαρκή αναζήτηση του πυθμένα για τη μέρα.

Από την πλευρά μας δεν ήταν τυχαία χθες η αναλυτική και λεπτομερής αναφορά στην στατιστική προϊστορία. Θυμίζουμε: Όσοι σέβονται την στατιστική προϊστορία θα καταλάβουν ποιες δυνάμεις θα απελευθερώσει η προσέγγιση του FTSE25 στις 2450 μονάδες: Στην περιοχή των 2370 με 2570 μονάδων βρέθηκε ο δείκτης των blue chip και των ισχυρών ξένων θεσμικών από τις 28 Απριλίου του 2015 ως τις 5 Ιουνίου της χρονιάς αυτής. Στις 5 Ιούνιου μάλιστα η αγορά άνοιξε στις 2458 μονάδες και εμφάνισε ανώτερο μέρας στις 2461 και κατώτερο τις 2341 για να κλείσει στις 2354 μονάδες. Ήταν οι μέρες των διαταραχών που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για αυτό η ζώνη στην οποία βρίσκεται ο 25άρης αυτές τις μέρες μπορεί να ξεπεραστεί με ευκολία ή με δυσκολία. Καθώς το ελληνικό ζήτημα τότε προκάλεσε στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά μεγάλη αναταραχή. Επιλέξαμε την αναφορά σε μια σύνοδο που η διακύμανση ήταν 120 μονάδες και χθες ο 25άρης και οδηγός του ΓΔ μειώθηκε κατά 51,51 μονάδες.

Η πορεία είχε σαφή πτωτικά χαρακτηριστικά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα, αλλά αποτέλεσε το ανώτερο μέρας και συνεπώς, οι ισχυροί θεσμικοί έδειξαν τις προθέσεις τους από τις κινήσεις τους προσυνεδριακά. Ενώ το άνοιγμα στην Ευρώπη και τα ΣΜΕ του S&P500 αποτελούσαν σαφές μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε.

Στις 13:30 ο ΓΔ ήταν στις 971,5 μονάδες ο τζίρος 48,5 εκατ. ευρώ τα ανοδικά blue chip ήταν 2 ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ ενώ την πτώση οδηγούσαν οι τράπεζες. Παρακολουθώντας τις συναλλαγές αναρωτηθήκαμε αν είχε πιάσει τόπο η έμμεση ειδοποίηση που είχαμε κάνει προς εκείνους που παρακολουθούν την σφήνα στο πρωινό ενημερωτικό δίωρο στην Ναυτεμπορική TV με τον Ανέστη Ντόκα. Χρησιμοποιήσαμε την κοινή λογική για να τονίσουμε τον κίνδυνο της μέρας, χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε για την επικείμενη πτώση, αναφέροντας όσα συμβαίνουν όταν σχηματίζονται μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών μεγάλες θέσεις σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Την Τετάρτη βέβαια δεν ήταν τα πακέτα, αλλά οι συναλλαγές υψηλών όγκων στις δημοπρασίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκτός κανονικότητας  εξαιρετικών κινήσεων, σταματά η ανοδική ορμή. Επειδή η συνέχειά της  θα οδηγούσε σε γρήγορο ξεπούλημα κάθε πρόσφατα σχηματισμένης θέσης. Γιατί κανένας δεν αφήνει μια γρήγορη απόδοση από τοποθέτηση  αξίας πολλών εκατομμυρίων ανεκμετάλλευτη, ας είναι και ο “συνδικαλιστικός εκπρόσωπος” των θεσμικών που είναι ορκισμένοι να υπηρετούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αλλά τότε αναιρείται το σύνολο της πορείας που οδήγησε στην κορύφωση. Τα blue chip που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τις μεγαλύτερες απώλειες, με καθυστέρηση αρκετών λεπτών, αφού η εικόνα είχε σταματήσει στις 16:16  δεν ήταν τραπεζικά. Αλλά οι ΜΟΗ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΠΕ και ακλούθησαν οι ΠΕΙΡ ΔΕΗ και ΑΛΦΑ.

Οι επενδυτές επαναξιολογούν τις προοπτικές των Οικονομιών και των επιτοκίων, ενώ κατοχυρώνουν κάποια κέρδη μετά το ράλι από την αρχή του έτους. Σημείωσαν από την Eurobank Eq.

Αλλά υπάρχουν και εκείνοι από το στρατόπεδο των απαισιόδοξων αναλυτών που πανηγυρίζουν, γιατί θεωρούν πως η πτώση της προτελευταίας συνόδου της εβδομάδας εκπνοής θα είναι η αρχή μιας πτώσης διαρκείας,

Από το σχόλιο του πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλου της Fast Finance ξεχωρίσαμε: Οι διορθώσεις είναι απαραίτητες στην αγορά για να μπορέσει να προσελκύσει και άλλα κεφάλαια. Αν μια αγορά είναι μονοτασική οι επενδυτές που την ακολουθούν είναι λιγοστοί. Το volatility όμως προσελκύει και νέους επενδυτές ή traders.

Όσα χρόνια είχαμε ύφεση και bear Market στις ανακοινώσεις των ΑΜΚ οι μετοχές πιεζόντουσαν μιας και η αγορά θεωρούσε ότι απλά οι εταιρίες έκλειναν τρύπες και απλά προσπαθούσαν να συντηρηθούν. Πλέον και με τελευταία παραδείγματα την ΙΝΚΑΤ αλλά και την πολύπαθη τράπεζα Αττικής η αγορά συνηγορεί πως τα λεφτά που βάζουν οι νέοι μέτοχοι στο τραπέζι θα μπορέσουν να δώσουν σημαντικά αποτελέσματα στις εταιρίες στο μέλλον.

Χτες η αγορά στο after έκανε ένα δυσθεώρητο μεγάλο τζίρο με τον συνολικό να κλείνει στα 191 εκ. ευρώ Οι περισσότεροι δεν ήξεραν τον λόγο και είχαμε μόνο εικασίες. Το πιο πιθανό είναι κάποια funds να μάζευαν τίτλους το τελευταίο διάστημα και χτες τους πέρασαν στα χέρια που έπρεπε να πάνε. Φυσικά αυτό είναι μία εικασία και μόνο παρόλα αυτά το γεγονός όχι βραχυπρόθεσμα είναι θετικό. Είναι λογικό όταν η αγορά αλλάζει επίπεδο να κάνει μία παρατεταμένη ανάποδη κίνηση της ψυχολογίας για να μπορέσει να το καταφέρει. Μπορεί όλοι να σκέφτονται το τι θα γίνει με τις εκλογές παρόλα αυτά είναι αδύνατο στο καλό νέο να μπουν όλοι μαζεμένοι στην αγορά μιας και θα υπάρχει σίγουρα σημαντική ανωμαλία. Τεχνικά αν δούμε το ημερήσιο γράφημα είμαστε σε μία από τις πιο υπέρ αγορασμένες περιόδους κάτι που δικαιολογεί μία διόρθωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μία τέτοια τάση τελειώνει σε 1 ή 2 συνεδριάσεις.