Skip to main content

Market Beat: Στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν «επιτρέπεται» διάρκεια στην επενδυτική αισιοδοξία

Στα διεθνή

·         Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πτωτική πορεία, αψηφώντας τους traders που αναμένουν χαλάρωση, δήλωσε στο Bloomberg TV στο Νταβός ο αντιπρόεδρος της BlackRock, Philipp Hildebrand. «Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε κάποιου είδους παύση, αλλά όχι ακόμα».

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·         Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας έδειξαν αξιοσημείωτη εξασθένηση της ανάπτυξης στο τέλος του 2022. Η συναίνεση ήταν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1,6% σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο, περιορίζοντας το κέρδος ολόκληρου του έτους στο 2,7%, πολύ κάτω από τον στόχο του Πεκίνου. Η βιομηχανική παραγωγή, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού, οι λιανικές πωλήσεις και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να έχουν επιδεινωθεί τον περασμένο μήνα.

·         Φωτεινή εξέλιξη αποτελεί η επαναλειτουργία της δραστηριότητας της Κίνας που μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία.

·         Νταβός: Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκίνησε με τους επικεφαλής επιχειρήσεων και οικονομολόγους να προειδοποιούν για παγκόσμια ύφεση φέτος.

·         Μια έρευνα της PwC διαπίστωσε ότι το 73% των 4.410 στελεχών αναμένει πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες, τη χειρότερη από την έναρξη της δημοσκόπησης το 2011.

·         Δύο στους πέντε εξέφρασαν ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις τους μπορεί να μην αντέξουν μια δεκαετία. Μια ξεχωριστή έρευνα των επικεφαλής οικονομολόγων διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα αναμένουν ύφεση.

·         Η Janet Yellen θα συναντήσει τον Liu He αυτοπροσώπως στο Νταβός αύριο.

·         Τα εμπορεύματα έχουν την ισχυρότερη προοπτική από οποιαδήποτε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2023, δήλωσε ο Jeff Currie της Goldman.

·         Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου συνέβαλε με τις δηλώσεις του στην παγίωση της άποψης πως  η ευρωζώνη βρίσκεται σε μια “πολύ ανθεκτική θέση” και είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση με κόστος βέβαια το “πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης” φέτος.

·         Καθώς η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οι συναλλαγές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά αφορούσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και τα ευρωπαϊκά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο 0,20% κατέληξε στις 7.860 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 15.134 και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.043 μονάδες.

Στην Αθήνα

Η πρώτη συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου που στο τέλος της υπάρχει η εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου στα παράγωγα, είχε τους βασικούς δείκτες της αγοράς μετοχών μόνιμα στο  θετικό πεδίο. Το σημαντικότερο ήταν πως ο Γενικός Δείκτης εκπλήσσοντας πολλούς κατάληξε στο φινάλε της σε νέα υψηλά 97 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να είναι οι 1035,08 μονάδες από τις 8/12/2014.

Αν και χθες οι ιδιώτες επενδυτές δεν αποφάσισαν να ρισκάρουν έστω και λίγο τότε μάλλον ανήκουν στην κατηγορία των επενδυτών που χάνουν σε ανοδική αγορά και γενικά χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια.  Καλό είναι να αναρωτηθούν επίσης όσοι επίμονα κατεύθυναν όσους τους εμπιστεύθηκαν προς την καταστροφή δηλώνοντας πως οι 750 μονάδες ταιριάζουν στην Αθηναϊκή αγορά  και θα έρθουν σύντομα.

Με μια κίνηση που στην αρχή σφραγίστηκε από δισταγμό και επιφύλαξη αποδείχθηκε πως ήταν  αρκετή για να φθάσει η αγορά στις 16:03 στις 980 μονάδες,  με τζίρο στα 52 περίπου εκατ. ευρώ. Από τις 15:17 το ανώτερο μέρας ήταν οι 981,69 μονάδες και δεν άλλαξε πολύ ως το τέλος. Αν  και στις 16:13 εμφανίστηκαν ως κορυφή οι 981,74 μονάδες. Το κατώτερο ήταν οι 970 από το τρίτο λεπτό της συνεδρίασης που άνοιξε με ανοδικό χάσμα. Δηλαδή όλα τα μηνύματα από το ταμπλό ήταν από το πρώτο δευτερόλεπτο υπέρ της ανάληψης ρίσκου. Βέβαια όπως είχαμε ειδοποιήσει υπήρξε παράλληλα εμφάνιση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και πιέσεις σε συγκεκριμένα blue chip.

Διορθώσεις έγιναν και αφορούσαν τις ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ, TITC, ΜΟΗ και ΑΡΑΙΓ ενώ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ δικαιώνοντας το μήνυμα από το χθεσινό πρωινό σχόλιο. Από  σήμερα ξεκινούν επιλεκτικά αγορές και αρκετές διορθώσεις.

Οδηγοί της ανόδου δεν ήταν μόνο Τράπεζες αλλά επίσης οι ΜΥΤΙΛ ΔΕΗ ΕΕΕ σε ένα παράξενο συνδυασμό που ήταν ικανός να κρατά τον ΓΔ πάνω από τις 981 μονάδες. Η εικόνα των συναλλαγών εδώ δεν είχε σχέση με την δυναμική στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του ευρώ, που δεν εμφάνιζαν απώλειες, με εξαίρεση της Μαδρίτης, αλλά τα κέρδη τους ήταν της τάξης του 0,4%. Κάτι αναμενόμενο αφού η Wall Street ήταν κλειστή.

Δεν ήταν βάση για αυτή την ξεκάθαρα ανοδική δυναμική  το ότι περιορίστηκε στα 6,6 δισ. το πρωτογενές έλλειμμα 12μήνου. Τα  φορολογικά έσοδα έφθασαν τα 55,3 δις  ευρώ, ενώ μεγάλη μείωση καταγράφεται στις δαπάνες. Πιο πολύ μέτρησαν:

Α) Ότι η Μυτιληναίος ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης για την “προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου πυκνωτή”, για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, μίας από τις κορυφαίες Εταιρείες Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αξία του συμβολαίου για την Μυτιληναίος ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

Β)Επίσης η εντολή  για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η εντολή δόθηκε σε Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale για νέο 10ετές ομόλογο με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Γ) Τα σχόλια της JP Morgan  επί της στρατηγικής η οποία ανακοινώθηκε, για την διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις Τραπεζικές του συμμετοχές και θα περάσει τις Ελληνικές Τράπεζες σε πλήρη ιδιοκτησία Ιδιωτών που είναι μια τριετής διαδικασία, μέχρι το τέλος του 2025. Θεωρεί ότι το Ταμείο δεν βιάζεται αλλά αναμένουν μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες ως καθοδήγηση στον τρόπο που θα ολοκληρωθεί ένα λεπτό εγχείρημα. . Το Ταμείο κατέχει, για την ώρα, 40,39% στην Εθνική, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στην Eurobank.

ΗΠΑ

Αργία. Η  Wall Street ήταν κλειστή λόγω της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με χαμηλό τζίρο. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,46% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,20% στις 7.860 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,31% στις 15.134 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 7.043 μονάδες. Απώλειες μόνο στην Μαδρίτη κατά -0,12% κέρδη +0,46% στο Μιλάνο.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου επικεφαλής του Euro group δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι ο  πληθωρισμός μεταξύ των 20 χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 6% έως 7% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από 8-9% το 2022.

Τα δύο τρίτα των επικεφαλής οικονομολόγων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που ερωτήθηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023.  Το 18% εκτιμά ότι μια παγκόσμια ύφεση είναι «εξαιρετικά πιθανή» –ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι τη θεωρεί απίθανη φέτος.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ξεκάθαρη υπέρβαση σκληρής οροφής που ίσχυε επί μια οκταετία  έγινε χωρίς επιφυλάξεις

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ που  λειτούργησαν σε συντονισμό μεταξύ τους με ανοδική δυναμική  που ωστόσο είχε προκαλέσει κέρδη της τάξης του +0,3% ενώ η εικόνα των ΣΜΕ του S&P500 παρά την αργία στη Wall Street ήταν ενδεικτική της αβεβαιότητας των επενδυτών αφού άλλαζαν πρόσημο σε οριακές μεταβολές.

Στην Αθήνα δεν υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο. Εδώ, με ανάλογο του βελτιωμένου  συναλλακτικού  ενδιαφέροντος συνολικά όγκο, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν στις  10:32  στις 970,18 μονάδες που αντιστοιχούσε σε μεταβολή 0,19%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ πάνω από τις 981 μονάδες δηλαδή αρκετά πάνω από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.

Λόγω  του αρχικού ανοδικού  χάσματος  στις αγορές του ευρώ με άγνοια για τη δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ οι θεσμικοί επηρεάστηκαν μόνο από τη σαφή άνοδο πλην ελάχιστων εξαιρέσεων των ευρωπαϊκών δεικτών και αποφάσισαν να διαμορφώσουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς συνέχεια σε ανοδική. Οι δείκτες της Wall Street έμειναν ακίνητοι αφού ήταν κλειστά. Η απουσία καθοδήγησης από την αργία για τον Λούθερ Κινγγκ  στις ΗΠΑ, δεν σαν τάση στην Ευρώπη.  Ηλεκτρισμός Στην Αθήνα το ανώτερο ημέρας ήρθε στις 16:13 και ήταν οι 981,74 μονάδες.

Οι επενδυτές στη πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, με μεγάλο  τζίρο 90,7 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 22,6 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 979,69 μονάδες (+1,17%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 36,5 εκατ. ευρώ με θετική  για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 981,26 από 968,38 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,33% ή 12,88  μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 13/1/23.

Εμφανίστηκαν 16 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 81,4 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 5 με κέρδη από +2,0% ως +5,45% ήτοι ΠΕΙΡ +5,45% ΜΥΤΙΛ +3,64%, ΔΕΗ +2,81%, ΕΥΡΩΒ +2,61% και ΜΠΕΛΑ +2,02%, και ακολούθησαν ΑΛΦΑ +1,84% και ΕΤΕ +1,54%. Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,5% είχε η ΑΡΑΙΓ -1,72% για να ακολουθήσουν  ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -0,70%, και ΛΑΜΔΑ -0,60%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,7 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 22,6 εκατ. ευρώ και τα 17,7 εκατ. αφορούσαν την ΕΥΡΩΒ, τα 0,905 εκατ. τον ΟΤΕ και ακολούθησαν τα πακέτα για ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ,ΟΠΑΠ,ΠΕΙΡ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 66 μετοχές και 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 30. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 68,546 από 67,590 δις ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,088% την προηγούμενη έγινε 4,135% έχοντας φθάσει στο 4,239% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ σήμερα Δευτέρα  16/1/23  κινήθηκε  μεταξύ των 708,65 μονάδων (+0,41%), με τιμή ανοίγματος τις 709,23 (+0,50%) και ανώτερο τις 723,23 μονάδες  και έκλεισε στις 723,23 με μεταβολή +2,48%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε   στα 43,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ +1,84% απασχόλησε 6,197 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,54% απασχόλησε 5,948  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +5,45% απασχόλησε 9,063 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +2,61% απασχόλησε 3,164 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,62% στις 2384,20 από 2346,22 ήτοι 37,98 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 13/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +1,31%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αυξημένοι όγκοι και επιφύλαξη στην αρχή της εβδομάδας εκπνοής

·         Από την Eurobank Equities ειδοποίησαν : “Η εβδομάδα ξεκίνησε θετικά, καθώς οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού και από τα σημάδια για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων”.

·         Η  Piraeus Sec τόνισε: “Το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας είναι με επιφυλακτικά αισιόδοξες προοπτικές, λόγω της βελτίωσης της επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό, από τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού”.

·         Με την  Beta Sec. να αναφέρει: “Περιμένουμε το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον να στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα και να αφομοιώσει τα υψηλά 11 μηνών”.

Οι traders στα παράγωγα ωστόσο αποφάσισαν: Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 6 μονάδες.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη αποκλειστικά σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2354,61 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 8,39 μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 16:13  έφερε τις 2384,97  μονάδες (1,65%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:11 και ήταν οι 2350,69  μονάδες (+0,21%). Τον έκλεισαν τελικά 37,98 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2384,20. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 23,027 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1520 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2387,00 μονάδες κατώτερο τις 2351,25  με τελευταίες πράξεις στις 2384,00  και τιμή κλεισίματος στις 2378,00 από 2347,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3873 από 4496. Επίσης άλλαξαν χέρια 1019  ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2384,25 μονάδες κατώτερο τις 2348,00  με τελευταίες πράξεις στις 2382,00 και τιμή κλεισίματος 2377,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1149 από 512.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 87 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2300 ως τις 2400 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 88 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2450 μονάδες.

Οι προοπτικές για τον κλάδο των Εγχώριων Τραπεζών είναι θετικές, σύμφωνα με την ανάλυση της NBG Sec. Η αξιολόγηση των μετοχών τις τοποθετεί στην θέση “ouperform”, με την Τράπεζα Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή της. Η τιμή – στόχος για την ΠΕΙΡ τίθεται πλέον στα 2,35 ευρώ, από 1,85 ευρώ πριν. Για την ΕΥΡΩΒ, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 1,40 ευρώ, από 1,35 ευρώ προγενέστερα και για την ΑΛΦΑ η τιμή – στόχος αυξάνεται στα 1,55 ευρώ, από 1,45 ευρώ.

Ο ΔΤΡ χθες,  Δευτέρα  16/1/23,  κινήθηκε  μεταξύ των 708,65 μονάδων (+0,41%), με τιμή ανοίγματος τις 709,23 (+0,50%) και ανώτερο τις 723,23 μονάδες  και έκλεισε στις 723,23 με μεταβολή +2,48%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε   στα 43,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ +1,84% απασχόλησε 6,197 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,54% απασχόλησε 5,948  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +5,45% απασχόλησε 9,063 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +2,61% απασχόλησε 3,164 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 89 συμβόλαια με ανώτατο στις 721,00 και κατώτερο στις 714,25 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 718,50  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  376 από 289.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 11630 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,17 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 141.271 ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2956 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.311 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2654 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,16 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.750.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 15981   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,67 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 49.803 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 948  ΣΜΕ της ΕΧΑΕ  για την τρέχουσα σειρά και τα 3809  ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 2000 συμβόλαια για ΤΙΤC, και τα 1000 για MOH.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης μεταξύ άλλων σημείωσε:

“Η άνοδος στον τζίρο και οι απεγκλωβισμοί σε αρκετές περιπτώσεις δίνουν ρευστότητα και στην υπόλοιπη Αγορά, που “κοιμάται” για μεγάλο διάστημα. Από την άλλη, εκτός της μεγάλης κίνησης στην Ενέργεια, η Αγορά παίζει το στοίχημα εισαγωγής της ΜΟΗ στον MSCI, στην θέση της ΤΕΝΕΡΓ όπως λέει και η λογική σε περίπτωση εξαγοράς και εξόδου της δεύτερης. Το Χ.Α. κατάφερε να “ξυπνήσει” ακόμα και τον Βέλγο TITC που ουσιαστικά πηγαίνει “αγκαζέ” με τον Κατασκευαστικό κλάδο.

Οι 2 “σωματοφύλακες”, ΕΕΕ και ΟΤΕ, είναι οι μόνοι “ανήμποροι” στην ανοδική κίνηση της Αγοράς, μιας και συνεχίζουν την συσσώρευση. Θα πρέπει να δούμε μία κατοχύρωση του 15 και του 22,50 αντίστοιχα, αν θέλουν να ακολουθήσουν.

Στα “μικρά” ευχάριστη έκπληξη αυτή της LAVIPHARM που κατάφερε να ολοκληρώσει ΑΜΚ να δώσει άμεσα 20% κέρδη στους συμμετέχοντες, αλλά και να πείσει αρκετούς ότι το business plan της μπορεί να φέρει τα νούμερα που πρεσβεύει.

Στην Πληροφορική που φαίνεται ότι απλά “ξαποσταίνει” η ΣΠΕΙΣ κερδίζει πίσω ένα μέρος του χαμένου εδάφους από πωλητές, ενώ η ΚΟΥΕΣ εκπλήσσει καθημερινά με την κίνηση που φαίνεται να εννοεί.

Η Ελληνική Αγορά φαίνεται να είναι οδηγός για πρώτη φορά, ενώ και η Ευρώπη δείχνει “να παίρνει το αίμα της πίσω” από την “άλλη Πλευρά του Ατλαντικού” που υστερεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά έχουμε και εκεί αγοραστικά σήματα σε όλους τους κλάδους και πλέον ο S&P 500 φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπος με την ζώνη του 4055 – 4105, που θέλει την απαραίτητη προσοχή. Μπορεί οι μετοχές αξίας να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις αναπτυξιακές, με τις τελευταίες δύσκολα να δουν και πάλι τα υψηλά τους, παρόλα αυτά οι Αγορές δείχνουν ότι “δεν πεθαίνουν εύκολα”.

Μαζί με αυτές έχει αξία να δούμε λίγο και το γράφημα του Χρυσού, που όπως όλα δείχνουν έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά του. Σε μία τέτοια πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να δούμε με καλύτερο μάτι, ένα μέρος των επενδύσεών μας να τοποθετηθεί εκεί, μιας και είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί να λειτουργήσει τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά στα μεγάλα volatility που έρχονται”.

Σήμερα

Μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες στις ασιατικές συναλλαγές που τις επιβάρυναν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας στο τελευταίο τρίμηνο. Παράλληλα μέτρησε υπέρ φυγής από το ρίσκο και το μήνυμα από τις δραστηριότητες στην  ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας έδειξαν αξιοσημείωτη εξασθένηση της ανάπτυξης στο τέλος του 2022. Η συναίνεση ήταν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 1,6% σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο, περιορίζοντας το κέρδος ολόκληρου του έτους στο 2,7%, πολύ κάτω από τον στόχο του Πεκίνου. Αλλά τελικά αύξηση του ΑΕΠ περιορίστηκε στο 1,3%.

Στις 8:00 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +1,26%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,03%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,00%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες  -1,33%.

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,34%.