Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στις 968 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, τα μακροοικονομικά στοιχεία αξιολογεί η Ευρώπη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στηρίξεις από Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ

Με τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 970 μονάδες έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στηρίξεις από Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ. Ήπια άνοδος 0,43% για τις τράπεζες. Στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2022 οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στο ταμπλό, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank και Εθνική, υποχώρησαν Eurobank και Πειραιώς.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στις απογευματινές συναλλαγές, περιορίζοντας ελαφρά τα προηγούμενα κέρδη. Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης ενισχύθηκαν 1,2% για να πρωτοστατήσουν στο ράλι, ενώ τα αυτοκίνητα σημείωσαν πτώση 1,9%.

Η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μηνιαία πτώση 0,1%, αλλά αύξηση 6,5% στις τιμές καταναλωτή σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μηνιαίο κέρδος 0,1% τον Νοέμβριο και ετήσια άνοδο 7,1%.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του πληθωρισμού για ενδείξεις για το πόσο καιρό θα κρατήσει η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve της Φιλαδέλφεια Εντ Χάρκερ ανέφερε σε μια ομιλία της την Πέμπτη ότι οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων βρίσκονται στο πίσω μέρος, με τον πληθωρισμό φαινομενικά να έχει ξεπεράσει την κορύφσή του του, υποδηλώνοντας ότι ενώ η Federal Reserve θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσε να το κάνει με αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αψηφώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για συρρίκνωση και αμβλύνοντας τους φόβους για ύφεση. Για το σύνολο του έτους, η παραγωγή αυξήθηκε 1,9% — από 2,6% το 2021 και λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση 1,8%.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, βοηθούμενη από την ώθηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς παμπ και εστιατόρια γέμισαν από ποδοσφαιρόφιλους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου – ένα βασικό οικονομικό μέτρο της παραγωγής υπηρεσιών, κατασκευών και μεταποίησης – αυξήθηκε κατά 0,1%. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) είπε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια συνέβαλαν στην ανάπτυξη καθώς οι άνθρωποι πήγαιναν για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα από τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των απεργιών.

naftemporiki.gr