Skip to main content

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ, λόγω Μουντιάλ

REUTERS/Lee Smith/File Photo

Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα από τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των απεργιών.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο, βοηθούμενη από την ώθηση από το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς παμπ και εστιατόρια γέμισαν από ποδοσφαιρόφιλους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου – ένα βασικό οικονομικό μέτρο της παραγωγής υπηρεσιών, κατασκευών και μεταποίησης – αυξήθηκε κατά 0,1%.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) είπε ότι οι παμπ και τα εστιατόρια συνέβαλαν στην ανάπτυξη καθώς οι άνθρωποι πήγαιναν για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε απότομα από τον Οκτώβριο, εν μέρει λόγω των απεργιών.

Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και το προσωπικό της Royal Mail προχώρησαν σε κινητοποιήσεις λόγω μισθών και συνθηκών εργασίας τον Νοέμβριο. Ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών στο ONS, δήλωσε στο BBC: «Σίγουρα είδαμε τον αντίκτυπο στα σημερινά στοιχεία. Είδαμε αρκετά μεγάλες πτώσεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τις ταχυδρομικές εργασίες και τις αποθήκες και αυτός ο τομέας είχε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στην οικονομία τον Νοέμβριο».

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του NHS καθώς και του προσωπικού των Συνοριακών Δυνάμεων σε έξι αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης τον Νοέμβριο, δεν είναι σαφές εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Η άνοδος 0,5% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανάκαμψης από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν για να τιμήσουν την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr