Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Στις τράπεζες το κλειδί για την υπέρβαση

Η πορεία της αγοράς χθες ήταν κάτι που μπορούσε να το προβλέψει και ένας επενδυτής χωρίς ειδικές γνώσεις, με τη χρήση της απλής λογικής. Η δυναμική στο 2023 είχε οδηγήσει στην προσέγγιση του επιπέδου των 951 μονάδων, δηλαδή στο υψηλό του περσινού Απριλίου, από όπου βούλιαξε ο μέσος όρος (χτύπησε δύο φορές στις 780 και 788 μονάδες) και δεν κατάφερε έκτοτε να το ξεπεράσει. Η εγγραφή συνεπώς από τις 10:48 του ανώτερου ημέρας στις 949,68, με ξεκάθαρα πτωτική δυναμική αμέσως μετά, δεν ήταν έκπληξη για μια αγορά που συνηθίζει να περνά τις σκληρές οροφές με την τρίτη προσπάθεια.

Δεν προκάλεσε σοκ το φαινόμενο να μειώνονται τα κέρδη του μέσου όρου, ενώ ευχάριστη ήταν η διατήρηση της τιμής ανοίγματος που αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα σαν κατώτερο ημέρας. Η Αθήνα, ευτυχώς για τη στήλη, έχει το δικό της αφήγημα και το υπερασπίζονται οι επαγγελματίες που την προτιμούν. Για αυτό δεν μέτρησαν τα σημαντικά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (από +1% ως +1,7%), αλλά την αξεπέραστη αντίσταση για τον Γ.Δ. από τον Απρίλιο του 2022. Το κλειδί για την υπέρβαση των 951 κρατούν οι τράπεζες και χθες για τον ΔΤΡ επίσης ήταν σημαντική μέρα.

Αφού το επίπεδο των 661 μονάδων, που για τη στήλη είναι ορόσημο που αφορά την εγκατάσταση μεσοπρόθεσμης ανοδικής κατεύθυνσης, προσεγγίστηκε ταυτόχρονα με την εμφάνιση του ανωτέρου μέρας για τον Γ.Δ. Αλλά χάθηκε. Με τη συμπλήρωση πέντε ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, με τον τζίρο στα 32,4 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ξεκουραζόταν στις 946 μονάδες με άνοδο 0,24%, αλλά μερικά λεπτά νωρίτερα ο ΔΤΡ είχε επανέλθει στην περιοχή των 661 μονάδων. Ήταν λιγοστά τα ανοδικά blue chip πλην τραπεζικών εκείνη την ώρα, καθώς τα κέρδη στο τριήμερο δικαιολογούσαν τις ρευστοποιήσεις. Διότι η αργία των Φώτων που δεν ισχύει αλλού και τα αναπάντεχα που θα μπορούσαν να συμβούν στο Σαββατοκύριακο δεν αρέσουν στους ξένους θεσμικούς.

Χωρίς τη διάθεση για πανηγυρισμούς, σεμνά και ταπεινά δηλώνουμε αισιόδοξοι για τη συνέχεια καθώς θεωρούμε ότι ο τραπεζικός τομέας λίγο πριν από την αναβάθμιση των προσδοκιών θα γίνει ο κλάδος με έμφυτη γοητεία, ώστε να συμπεριλάβει την υπέρβαση των 661 μονάδων από τον ΔΤΡ. Αυτός έκλεισε στις 665,29 που ήταν και ανώτερο μέρας που ήρθε στις δημοπρασίες. Η συνέχεια στην οθόνη που δεν βουλιάζει φέτος και χωρίς να ουρλιάζει ακόμα το πλήθος η αναβάθμιση και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδος μοιάζουν να είναι κοντά. Ας είναι με Διονύση Σαββόπουλο να υποδηλώσουμε τις θετικές προσδοκίες μας.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Αναμένουμε…

Μετά τον Απρίλιο οι εκλογές. Ωστόσο, ακόμα κι αν περάσουν τέσσερις μήνες, οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να ξεχάσουν ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αν και γνώριζαν ότι απαγορεύεται, θέλησαν να αποκτήσουν ένα κομμάτι από την πίτα του Δημοσίου. Αυτό δεν θα αλλάξει την επιλογή των οπαδών της Ν.Δ., που δεν ανήκουν στους μετακινούμενους ανά εκλογή. Γιατί απλά δεν το θεωρούν αμάρτημα. Ενοχλούνται όσοι θεωρούν, εσφαλμένα ή ορθά, πως το βουλευτιλίκι δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Αυτό όμως που απογοήτευσε μια ακόμα μεγαλύτερη ομάδα αναποφάσιστων είναι η μονοτονία μιας επαναλαμβανόμενης ντιρεκτίβας(!) που ταιριάζει στη θέση των… θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ. Αυτοί έχουν, ως μόνη προστασία των κεφαλαίων τους, την απόλυτη στάση υπακοής στις κατευθύνσεις, τα μέτρα και τις επιθυμίες της Fed. Εμείς, για την ακρίβεια στην τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή τις ελλείψεις στα φάρμακα, ακούμε πως αναμένουμε μια ενιαία απόφαση από την Ε.Ε., που μονίμως… καθυστερεί.

Σοφοκλής β’

Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Από την έντυπη έκδοση