Skip to main content

Την χειρότερη χρονιά 14 ετών έκλεισε η Wall Street

Ο  S&P 500 το 2022 υποχώρησε κατά 19,4%, σημειώνοντας πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Nasdaq  κατρακύλησε κατά 33,1%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατά 8,9%.

Με απώλειες έκλεισε σήμερα η Wall Street, ολοκληρώνοντας την χειρότερη χρονιά της από το 2008 μετά από τις απώλειες που έφεραν  οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων  (ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από τη δεκαετία του 1980) για τον περιορισμό του πληθωρισμού από την Fed, οι φόβοι για ύφεση, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι αυξανόμενες ανησυχίες για τα κρούσματα COVID στην Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε σήμερα απώλειες 0,22% στις 33.147 μονάδες, o S&P 500 σημείωσε πτώση 0,25% στις 3.839 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,11% στις 10.466 μονάδες.

Ο  S&P 500 το 2022 υποχώρησε κατά 19,4%, σημειώνοντας πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Nasdaq  κατρακύλισε κατά 33,1%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατά 8,9%.

«Οι βασικότερες αιτίες προέκυψαν από έναν συνδυασμό γεγονότων: την συνεχιζόμενη διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού που ξεκίνησε το 2020, την έξαρση του πληθωρισμού, την καθυστέρηση της Fed να ξεκινήσει το πρόγραμμα σύσφιξης των επιτοκίων της στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής αναλυτής επενδύσεων  της CFRA Research.

Aναφέρθηκε επίσης στους οικονομικούς δείκτες που καταδεικνύουν ύφεση, στις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στα αυξανόμενα κρούσματα COVID της Κίνας και στην αβεβαιότητα σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις στην Ταϊβάν.

Οι μετοχές επενδύσεων δέχτηκαν πιέσεις λόγω της αύξησης των αποδόσεων για μεγάλο μέρος του 2022 και υστερούσαν σε απόδοση σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές αξίας που συνδέονται με την οικονομία, αντιστρέφοντας μια τάση που είχε διαρκέσει για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.