Skip to main content

Πετρέλαιο: Πού θα φτάσει η τιμή το 2023

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι ασθενής και οι ανησυχίες για ύφεση έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμίσει τους φόβους για ανεπαρκή προσφορά πετρελαίου.

Το 2022 ήταν μια περίπλοκη χρονιά για τον μαύρο χρυσό, με το Brent και το αμερικανικό αργό να βρίσκονται σε μια συνεχή …τραμπάλα. Μετά τις ανοδικές τιμές του περασμένου Μαρτίου και Ιουνίου, που ξεπέρασαν ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές έχουν επιστρέψει πολύ κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το 2022 κλείνει με το Brent γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι και το αργό  στα 75-80 δολάρια το βαρέλι. Συνοπτικά, οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν περίπου κατά ένα τρίτο από τα υψηλά τους του Ιουνίου, αλλά παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι ασθενής και οι ανησυχίες για ύφεση έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμίσει τους φόβους για ανεπαρκή προσφορά πετρελαίου.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το ισχυρότερο δολάριο και τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα – και τη χαλάρωση των περιορισμών, βύθισαν την τιμή του αργού περισσότερο από 23% τα τελευταία έξι μήνες.

Στη διαμόρφωση των τιμών του μαύρου χρυσού την επόμενη χρονιά θα παίξουν ρόλο οι εξελιξεις στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, η ζήτηση και η κατανάλωση, καθώς και οι επόμενες κινήσεις του ΟΠΕΚ .

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις τιμές του Brent και του αργού το 2023 και το ερώτημα των επενδυτών είναι ένα : θα ανέβει ξανά το αργό πετρέλαιο σε μέγιστες τιμές ή είναι θα  υποχωρήσει, λόγω της ύφεσης και της  κρίσης; Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του βαρελιού δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο των 100 δολαρίων το 2023.

Ο Εντ Μορς, στρατηγικός αναλυτής της Citi, εκτιμά ότι το Brent θα μείνει στα 80 δολάρια και το αργό στα  75 δολάρια. Η βασική εκτίμηση είναι ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 1,2 ή 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος. Η προσφορά αναμένεται να διπλασιαστεί το 2023, «σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γουιάνα, την Αργεντινή, ίσως τη Βενεζουέλα και ακόμη και το Μεξικό».

Η JPMorgan εκτιμά ότι το Brent θα διαπραγματεύεται στα  90 δολάρια το 2023, με την προυπόθεση ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα εργαστεί για να διατηρήσει τις αγορές σε ισορροπία το επόμενο έτος. «Αναμένουμε ότι η προσφορά θα αυξηθεί κατά 30% πάνω από τον ρυθμό της ζήτησης το 2023 καθώς η ρωσική παραγωγή εξομαλύνεται πλήρως και ο συνδυασμός συμβατικών (Βραζιλία, Νορβηγία, Γουιάνα) και αντισυμβατικών προμηθειών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή) θα προσφέρει επιπλέον 1,6 εκατομμύρια ημερησίως. ”

Ο Τομ Κλόουζα της Global Head of Energy Analysis και ο Ντέιντον Τσινκουεγκράνα , επικεφαλής αναλυτής στην  OPIS αναμένουν ότι το 2023 θα είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το WTI και 95-96 δολάρια το βαρέλι πιθανό για το Brent. «Το πόσο ακριβώς αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν τον μέσο όρο θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχημένα θα ανοίξει ξανά η Κίνα και την ικανότητα των δυτικών χωρών να αποφύγουν μια σημαντική ύφεση».

Η Bank of America προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν το 2023  κατά μέσο όρο στα 100 δολάρια το βαρέλι , καθώς η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτει μετά την Covid σε συνδυασμό με τη μείωση των ρωσικών προμηθειών κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να εφαρμόσει πλήρως μια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου.

«Η ζήτηση πετρελαίου και οι προβλέψεις μας για τις τιμές για το 2023 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και την Ινδία , επομένως τυχόν καθυστερήσεις στο άνοιγμα της Ασίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προβλεπόμενη τροχιά των τιμών μας», ανέφερε η BofA προσθέτοντας ότι η πορεία προς ένα μεταπανδημικό περιβάλλον μπορεί να μην είναι εύκολη , «δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ανοσίας στην Κίνα».