Skip to main content

Γέλεν: Τρανό παράδειγμα η πτώχευση της FTX για τέτοιες «επικίνδυνες επενδύσεις»

REUTERS

Πάντα δύσπιστη απέναντι στους ελέγχους για τα κρυπτονομίσματα, η Τζάνετ Γέλεν θεωρεί την κατάρρευση της FTX ως «προειδοποίηση» σχετικά με τους κινδύνους στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θεωρεί πως η θεαματική κατάρρευση της FTX, που προκάλεσε σοκ στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς σχετικά με την επένδυση των χρημάτων τους σε «εξαιρετικά επικίνδυνα» χρηματοοικονομικά προϊόντα, σε έναν χώρο που στερείται «κατάλληλης εποπτείας και ρύθμισης».

Το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, κατέρρευσε σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας και τόσο η εταιρεία όσο και ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ερευνώνται τώρα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για πιθανές παραβιάσεις κινητών αξιών.

Ενώ οι συνέπειες από την κατάρρευση της FTX έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στις χρηματοοικονομικές αγορές κρυπτονομισμάτων, η κ. Γέλεν εντάχθηκε σε άλλες φωνές ειδικών και αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο που προτείνουν ότι η βιομηχανία ψηφιακών νομισμάτων πρέπει να υπάρχει περισσότερος έλεγχος στον κλάδο.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ένας χώρος όπου οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ προσεκτικοί», είπε η Τζάνετ Γέλεν σε συνέντευξή της στο CBS στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της G20.

«Έχουμε πολύ ισχυρούς νόμους για την προστασία των επενδυτών και των καταναλωτών για τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές μας αγορές, αλλά κατά κάποιο τρόπο ο χώρος κρυπτογράφησης έχει ανεπαρκή ρύθμιση».

Διαβάστε επίσης: Το επόμενο Mεγάλο Σορτάρισμα

Η κ. Γέλεν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επισημάνει «ρυθμιστικές τρύπες που πρέπει να καλυφθούν για να είναι ένας χώρος όπου οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν επιχειρήσεις» και κατηγόρησε την «απουσία κατάλληλης εποπτείας και ρύθμισης» για την κατάρρευση της FTX.

Η Τζάνετ Γέλεν ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν σε θέση να προσφέρει στους Αμερικανούς συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να επενδύσουν τα χρήματά τους, αλλά χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα «εξαιρετικά επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και επικίνδυνα κατά κάποιο τρόπο» και προέτρεψε τους ανθρώπους να «είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. για τις δραστηριότητές τους σε αυτόν τον χώρο».

naftemporiki.gr