Skip to main content

FTX: Πάνω από ένα εκατομμύριο πιστωτές θέλουν τα…λεφτά τους πίσω

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η FTX  έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση.  Σε νέα επικαιροποιημένη αίτηση ωστόσο, οι δικηγόροι  μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX που κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ενδέχεται να έχει περισσότερους από 1 εκατομμύριο πιστωτές, γεγονός που εκτοξεύει τον ήδη τεράστιο αντίκτυπο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Κατά την αίτηση της εταιρείας για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, η FTX  έκανε λόγο για περισσότερους από 100.000 πιστωτές με αξιώσεις στην υπόθεση.  Σε νέα επικαιροποιημένη αίτηση ωστόσο, οι δικηγόροι  μίλησαν για πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες που είδαν τις τοποθετήσεις τους να εξανεμίζονται.

Οι αριθμοί αυτοί αποκαλύφθηκαν καθώς η FTX ζήτησε από εταιρείες του ομίλου να υποβάλουν έναν ενοποιημένο κατάλογο μεγάλων πιστωτών.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οφειλέτες υποχρεούνται να παρέχουν μια λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των 20 κορυφαίων ακάλυπτων πιστωτών, ανέφεραν οι δικηγόροι. Ωστόσο, δεδομένης της κλίμακας των χρεών του, ο όμιλος σκοπεύει να καταθέσει μια λίστα με τους 50 μεγαλύτερους πιστωτές την Παρασκευή ή πριν από αυτήν.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι υπόλοιποι επενδυτές θα μπουν στο πίσω μέρος μιας μεγάλης ουράς οντοτήτων που ζητούν αποπληρωμή, από προμηθευτές έως και υπαλλήλους.

Τις τελευταίες 72 ώρες, η FTX ήταν σε επαφή με «δεκάδες» ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ανέφεραν οι δικηγόροι της εταιρείας. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Γραφείο Εισαγγελίας των ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων.

Twitter

Αναζητούσε μετρητά

Ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, δήλωσε πως μία από τις αιτίες της κατάρρευσης ήταν το γεγονός πως επέκτεινε την επιχείρησή του πολύ γρήγορα και απέτυχε να δει τα  δυσοίωνα σημάδια ανέφεραν οι New York Times αργά τη Δευτέρα.

Ο Μπάνκμαν Φράιντ το Σαββατοκύριακο προσπάθησε να συγκεντρώσει μετρητά από επενδυτές για να αποπληρώσει τους εμπόρους και τους θεσμικούς πελάτες,  παρότι η εταιρεία είχε  υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα   και ο ίδιος είχε παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε η Wall Street Journal.

Υπενθυμίζεται ότι η FTX μπήκε σε πτώχευση καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική της υγεία οδήγησαν σε έκρηξη των αναλήψεων και σε βουτιά της αξίας του εγγενούς διακριτικού FTT. Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX, παραιτήθηκε από τη θέση του CEO και αντικαταστάθηκε από τον John J. Ray III.

Η περιουσία του  Μπάνκμαν Φράιντ  ύψους 16 δισ. δολαρίων, εξαϋλώθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές πλούτου που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ζητούνται παρεμβάσεις

Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος  έκαναν τον  διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau σε ομιλία του στο Τόκιο να ζητήσει μια παγκόσμια ρυθμιστική απάντηση στην οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το νομοθετικό σώμα ζήτησαν να τεθεί υπό μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο ο τομέας της κρυπτογράφησης.

Aρκετοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα νωρίτερα.

Ο Ken Griffin, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Citadel, δήλωσε στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη: “Το FTX είναι μία από αυτές τις απόλυτες παρωδίες στην ιστορία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Θα χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια  και αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

naftemporiki.gr