Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μουδιασμένη άνοδος μετά το ράλι της Πέμπτης

Φωτογραφία αρχείου

Δεν ξεπέρασε τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια εβδομάδα όμως που χαρακτηρίστηκε από άνοδο. Ήπια κέρδη σε Ευρώπη και Wall Street, μετά το ράλι της Πέμπτης. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Δεν κατόρθωσε να διασπάσει τελικά τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας την εβδομάδα με ήπιες απώλειες 0,13%, παρά τις 910 μονάδες υψηλό ημέρας, με φόρα από το χθεσινό ράλι. Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως χάρη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Στην Αθήνα, στο ταμπλό, ξεχώρισαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips άλμα άνω του 3% σημείωσε η Τέρνα Ενεργειακή.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε «ένα εξαιρετικό σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων το 9μηνο του 2022, με οδηγό τα υψηλής ποιότητας κέρδη και την υπεραπόδοση των στόχων της», όπως είπε ο CEO, Χρήστος Μεγάλου.

Στην Ευρώπη, +0,75% για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,3%, έχοντας χάσει τα προηγούμενα κέρδη της τάξης του 0,7%. Οι βασικοί πόροι προσέθεσαν 2,5% ενώ οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης υποχώρησαν 2%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε 2,8% υψηλότερα την Πέμπτη μετά την απελευθέρωση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ,.

Οι αγορές ελπίζουν ότι τα στοιχεία θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την Fed να χαλαρώσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή αφού σημείωσαν το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι τους από το 2020, καθώς η πτώση των κρυπτονομισμάτων επιβάρυνε την ευρύτερη αγορά. Συγκεκριμένα, στο ταμπλό ο Dow σημειώνει ήπιες απώλειες 0,2% , ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,3% και ο Nasdaq ενισχύεται 0,5%.

* Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας – συνοψίζουν οι Βρυξέλλες – αφού συνεχίζονται τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όσο και ο κίνδυνος νέων οικονομικών αναταραχών.

* Ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ θα είναι 8,5% φέτος, για να υποχωρήσει ελαφρά μόνο στο 6,1% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ (2%) για ακόμη μία χρονιά. Στο σύνολο του 2024 υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στο 2,5%. Η εκτίμηση αυτή εντείνει την πίεση στην κεντρική τράπεζα για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Θα πρέπει όμως να είναι πολύ προσεχτική αν δεν θέλει να δει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού να είναι ο παράγοντας εκείνος που θα σπρώξει την Ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση.

* Άνοδο κατά 2% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Παρασκευής, στον απόηχο της χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Κίνα και του ήπιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής η τιμή του μπρεντ κατέγραψε άνοδο 1,9%, και διαμορφώθηκε στα 95,49 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα η άνοδος είχε φτάσει στο 2,3%.

* Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η προκαταρκτική εκτίμηση δείχνει ότι η οικονομία είχε καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει συρρίκνωση 0,5%, σύμφωνα με τη Refinitiv.

* Το αμερικανικό δολάριο  υποχώρησε περαιτέρω την Παρασκευή, αφού τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδήγησαν το νόμισμα στη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από το 2009. Το νόμισμα υποχώρησε 0,5%, κάτι που προστέθηκε στις απώλειες 2,2% την Πέμπτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από τις 18 Μαρτίου 2009.

Το ευρώ σημείωσε ράλι 0,6% στα 1,0271 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου. Η βρετανική λίρα κατέγραψε άνοδο 0,5% στα 1,1758 δολάρια μετά από άνοδο άνω του 3% την Πέμπτη.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης για τα κρυπτονομίσματα: Σε πτώχευση η FTX