Skip to main content

«Κρεσέντο ευφορίας» στη Wall Street

Το σημερινό ράλι επανέφερε στην αγορά την άνοδο που άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου αλλά σταμάτησε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Κρεσέντο ευφορίας» έφεραν στη Wall Street τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, καθώς αναζωπύρωσαν τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1.201,43 μονάδες ή 3,7%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2020, όταν οι μετοχές άρχισαν να ανακάμπτουν από τη βαθιά κρίση της πανδημίας, κλείνοντας στις 33.715,37 μονάδες. Ο S&P 500 έκανε άλμα 5,53% στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, για να κλείσει στις 3.955,94 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, στην καλύτερη επίδοση επίσης από το Μάρτιο 2020, απογειώθηκε με κέρδη 7,35%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο αυξήθηκε μόλις 0,4% σε μηνιαία βάση και 7,7% σε ετήσια βάση, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο και χαμηλότερα από το 8,2% του Σεπτεμβρίου. Οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 0,6% σε μηνιαία και 7,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Dow Jones. Eξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, που είναι ευμετάβλητες, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3% και 6,3% αντίστοιχα, λιγότερο απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Αμέσως μετά τα στοιχεία οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 18 μονάδες βάσης, στο 3,94%, καθώς οι συναλλασσόμενοι στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Στη διετία, η απόδοση υποχώρησε ακόμη περισσότερο, κατά 23 μονάδες βάσης, στο 4,39%, ενώ το δολάριο γνώρισε την χειρότερη ημερήσια επίδοση από το 2015.

«Τα επιτόκια είναι ο υπ΄ αριθμόν ένας παράγοντας που κινούν τα πάντα. Με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να δείχνουν αποκλιμάκωση, η αγορά στοιχηματίζει ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα κατεβάσουν ρυθμό και ενδεχομένως να φθάσουν και στο τέλος τους. Επομένως, βλέπεις τις αποδόσεις ειδικά των διετών κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα επιτόκια να αποτυπώνουν αυτή την προσδοκία», αναφέρει ο Tim Courtney της Exencial Wealth.

Oι μετοχές τεχνολογίας που χτυπήθηκαν τα μέγιστα από την άνοδο του πληθωρισμού και των ομολογιακών αποδόσεων καθοδήγησαν τα σημερινά κέρδη. Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε 13%, της Apple, της Meta και της Microsoft κατέγραψαν άνοδο άνω του 6% εκάστη.

Στον ίδιο ρυθμό και ο κλάδος ημιαγωγών, με μετοχές εταιρειών όπως Lam Research και Applied Materials να ενισχύονται περισσότερο από 5%.

Το σημερινό ράλι επανέφερε στην αγορά την άνοδο που άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου αλλά σταμάτησε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Dow άγγιξε σήμερα το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και ο S&P 500 ξεπέρασε το φράγμα των 3.900 μονάδων, που αποτελεί σημαντικό σημείο αντίστασης της αγοράς.
Κάρλ Άικαν: Εξακολουθούμε να είμαστε σε bear market
Ωστόσο, ο γνωστός επενδυτές Καρλ Άικαν δήλωσε ότι το σημερινό ράλι δεν αλλάζει την αρνητική θέση του για την αγορά.

«Εξακολουθώ να είμαι πολύ bearish για αυτό που πρόκειται να συμβεί. Ένα ράλι σαν το σημερινό φυσικά δεν θα είναι το τελευταίο, θα ήταν πολύ δραματικό να πούμε κάτι τέτοιο, όμως εξακολουθούμε να είμαστε σε μία καθοδική αγορά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC.

Τόνισε δε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει αποχωρήσει, δεν υπάρχει τέτοια προοπτική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ανέφερε. «Ενώ τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν κάποια αποκλιμάκωση, οι πιέσεις στις τιμές είναι πιο πιεστικές από όσο πιστεύουν πολλοί, εξαιτίας των αυξήσεων στους μισθούς», συμπλήρωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Icahn Enterprises.