Skip to main content

Politico: Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν τον τρόπο χορήγησης 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ελληνικές εταιρείες

Alexandros Michailidis / SOOC

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλους ομίλους, ενώ τη διεξαγωγή έρευνας επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Έρευνα διεξάγεται από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές έπειτα από καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια ύψους 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έρευνα σε μεγάλους ομίλους. Τη διεξαγωγή έρευνας από την πλευρά της επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Η έρευνα, όπως τονίζεται από το Politico, είναι το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, που συνδέονται με φερόμενο σχέδιο απάτης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο στην Ιταλία.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, αναφέρει το Politico, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν πώς κατακυρώθηκαν αυτά τα έργα.

Π. Μαρινάκης: Καλοδεχούμενη και αυτονόητη κάθε έρευνα όταν γίνεται μια καταγγελία

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει. «Πάρα πολύ σωστά λοιπόν, επειδή η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση και τα υπουργεία, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης όπως η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται η καταγγελία, κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων και διαδικασιών. Οι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η καταγγελία, επειδή είναι από ένα ποσό και πάνω, έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής και είναι πάντοτε στη διάθεση της Δικαιοσύνης».

«Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα και αυτονόητη όταν γίνεται μια καταγγελία» τόνισε και σημείωσε ότι είναι αυστηρό το πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που εφαρμόζεται από την Κομισιόν. Όπως πρόσθεσε, βάσει αυτού του μηχανισμού, η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων.

«Με λίγα λόγια αυτά ελέγχονται και από την ελληνική Δικαιοσύνη και από την Κομισιόν. Υπάρχει μια καταγγελία, ερευνάται, αξιολογείται και έτσι πρέπει να γίνεται στα πολιτισμένα κράτη» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση «εμφανίζεται πλέον εκτεθειμένη, σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΠΑΣΟΚ: Καταθέτει ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του καταλογίζει αδιαφάνεια στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα καταθέσει ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων.

«Το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 10 μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωσή της.

Όπως προσθέτει, «το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».