Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2024, από 3,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν σε 6,5%.
Η εικόνα σε Ευρωζώνη – Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έναν χρόνο πριν, ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 8,5%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο και ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν σε 9,9%.
Τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα ποσοστά
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία και τη Δανία (0,6%), αλλά και την Ιταλία (0,8%).
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%).
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.
Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες). Ακολουθούν:
- τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+0,79 ποσοστιαίες μονάδες),
- τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 ποσοστιαίες μονάδες),
- η ενέργεια (-0,36 ποσοστιαίες μονάδες).
Διαβάστε επίσης:
Υποχωρούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, αλλά αυξάνεται ο «πληθωρισμός της απληστίας»
Καταναλωτές: Στροφή σε ελληνικά και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












