Skip to main content

Γολγοθάς πληρωμής φόρων-Υποχρεώσεις 5 δισ. κάθε μήνα

Το βαρύ φορτίο των φόρων

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η αυξημένη ροή φόρων θα προέλθει από τη μεγέθυνση των εισοδημάτων

Συμμετοχή στον ετήσιο «μαραθώνιο» είσπραξης φόρων, έμμεσων και άμεσων, δηλώνουν από τον τρέχοντα μήνα όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς έως το τέλος Ιανουαρίου η εφορία θα πρέπει να έχει εισπράξει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Τα φορολογικά  βάρη είναι για μια ακόμη χρονιά ιδιαίτερα αυξημένα, δημιουργώντας νέα πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που παλεύουν καθημερινά με τα κύματα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες που σαρώνουν την αγορά.

Επισημαίνεται ότι και φέτος το φορολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού -με εξαίρεση δύο μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο- για όλους τους υπόλοιπους οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 «πρωταθλητής» μήνας στο σκέλος των εισπράξεων αναδεικνύεται ο Ιούλιος, οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν έσοδα ύψους περίπου 6,7 δισ. ευρώ, ενώ ο μήνας με τις χαμηλότερες «απαιτήσεις» είναι ο Μάρτιος, κατά τον οποίο θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου υπολογίζονται σε 27,940 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο είναι περισσότερο «απαιτητικό», αφού οι εισπράξεις θα εκτιναχθούν στα 62,898 δισ. ευρώ.

Οι αυξημένες εισπράξεις του δεύτερου εξαμήνου δικαιολογούνται φυσικά από το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του έτους καταβάλλονται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και μια σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Αύξηση εισοδημάτων

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι η αυξημένη ροή φόρων θα προέλθει από τη μεγέθυνση των εισοδημάτων, λόγω των αυξήσεων που δίνονται σε μισθούς και συντάξεις, αλλά φυσικά και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Θα πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει για μια
ακόμη χρονιά τις προσδοκίες του για αύξηση των εισπράξεων στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ), που θα αποτελέσουν τους κύριους «αιμοδότες» των εσόδων, αφού και λόγω των αυξημένων τιμών που κυριαρχούν στην αγορά σε προϊόντα και υπηρεσίες, επιβαρύνουν περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι ότι και το 2024 ο προϋπολογισμός θα πρέπει να μείνει αμετακίνητος στις «ράγες» της δημοσιονομικής σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις-ανάχωμα στην ακρίβεια για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ανταποκρίνονται με δυσκολία

Φυσικά, το ζητούμενο είναι πώς οι φορολογούμενοι θα αντεπεξέλθουν στον Γολγοθά των φόρων που πρέπει να καταβάλλουν από τη στιγμή που κάθε μήνα με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και από τη μέχρι σήμερα πορεία και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που «πετούν» σταθερά πλέον πάνω από τα 105 δισ. ευρώ.

Αυτή, άλλωστε, είναι πλέον και η μεγάλη αγωνία του οικονομικού επιτελείου, εάν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις νέες υποχρεώσεις, που είναι μεν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως προστίθενται σε μια σειρά πολλών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν οι πολίτες.

Περισσότεροι φόροι φέτος

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν φέτος περισσότερους φόρους:

  1. Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών: Τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 35,169 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,471 δισ. ευρώ ή 4,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα: Τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 24,379 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,161 δισ. ευρώ έναντι του 2023. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,067 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 27 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.
  2. Φόρος εισοδήματος: Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 21,652 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 3,4% έναντι του 2023. Ειδικότερα:  Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 13,337 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των αμοιβών, καθώς και στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 6,696 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 295 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω εξισορρόπησης των παραγόντων που επέδρασαν δημοσιονομικά στο προηγούμενο οικονομικό έτος (προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης).
  3. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας: Τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των 2,487 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.
  4. Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών: Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών προβλέπονται έσοδα ύψους 392 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.
  5. Φόροι κεφαλαίου: Οι φόροι κεφαλαίου προβλέπεται να ανέλθουν σε 239 εκατ. ευρώ,
    στο ίδιο ύψος με αυτό του 2023.
  6. Λοιποί τρέχοντες φόροι: Τα έσοδα από τους λοιπούς τρέχοντες φόρους προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 2.428 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Τέλη κυκλοφορίας: Οι ανατροπές για τους ιδιοκτήτες οχημάτων