Skip to main content

Έρευνα Adecco: Μείωση του χρόνου επανένταξης στην αγορά εργασίας αλλά και χαμηλοί μισθοί

Tα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα»

Μείωση του brain drain, αλλά και  στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε η Adecco Ελλάδας για 9η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.

Παράλληλα ωστόσο,  αναδεικνύεται η έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους για την ανεπάρκεια των μισθών έναντι του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς που οδηγεί σε περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας – το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό, όπως και το delivery -αλλά  και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έρευνα έγινε σε μία σημαντική καμπή για την παγκόσμια, καθώς και για την εγχώρια αγορά εργασίας και σε μία χρονική περίοδο, όπου η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αύξηση του πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες, η στάση των εργαζομένων αποτελεί μία ουσιώδη βάση για την κατανόηση του σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας.

H μελέτη της Adecco «Employability 2023» διεξήχθη σε ευρύ κοινό (δείγμα 595 ατόμων), ενώ τα ερωτηματολόγια αναρτήθηκαν σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπου οι επισκέπτες κλήθηκαν να συμμετάσχουν, με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

Τα βασικά συμπεράσματα

Η εργασία πλήρους απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική πορεία για το 56% των ερωτηθέντων, ενώ σταθερή παραμένει η μείωση της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) αναφέρει πως έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε κάποια στιγμή της ζωής του.

-Εστιάζοντας στην αύξηση των επαγγελμάτων πλήρους απασχόλησης, διακρίνεται άνοδος στην επιθυμία για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια από τους εργαζόμενους.

-Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε μείωση από τα 1,2 χρόνια το περασμένο έτος σε λιγότερο από 1 χρόνο το 2023 τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους μη εργαζόμενους. Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατήρηση της σχέσης με την αγορά, η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών, αλλά και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου αναμονής.

-Επίσης, αναδεικνύεται η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης εργασίας, καθώς το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

-Ταυτόχρονα, μειώνεται σταθερά το brain drain, καθώς το ποσοστό που αναζητά εργασία στο εξωτερικό διαμορφώνεται στο 16%, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα.

-Έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους φαίνεται να προκαλεί η ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.

Ειδικότερα, το 45% των εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν στην εργασία του.

-Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται έντονα η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας, καθώς το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό, όπως και το delivery. Επιπλέον, υπάρχει και η προσδοκία από το 78% των εργαζομένων για αύξηση μισθού από τους εργοδότες.

-Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως ένα στα τέσσερα άτομα στον χώρο εργασίας αναφέρει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων, λόγω διαφορετικότητας (24%), με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε μικρότερες εταιρίες.

-Η ηλικία (51%) και το φύλο (48%) αποτελούν τους συνήθεις λόγους διακρίσεων, ενώ το 49% από τους ερωτηθέντες επισημαίνει πως η κουλτούρα του οργανισμού αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας που ενισχύει αυτές τις διακρίσεις.

-Η αναζήτηση εργασίας που προσφέρει ανταγωνιστικό μισθό (33%), προοπτικές εξέλιξης (8%) και ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον (18%), με ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (10%), είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζομένων.

-Επιπλέον, παρατηρείται πως, ενώ οι εργαζόμενοι εστιάζουν στις προοπτικές εξέλιξης, οι μη-εργαζόμενοι δίνουν βάρος σε πιο “ποιοτικά” στοιχεία, όπως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.

-Τέλος, το εργασιακό ήθος, η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες, αναδεικνύονται ως βασικά προσόντα για τους εργαζόμενους, καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες στον σύγχρονο, δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο».

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Τσεχία, δήλωσε: «Διανύουμε μία περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις, που σηματοδοτείται από την αυξανόμενη πίεση στα νοικοκυριά, λόγω πληθωρισμού και ανατιμήσεων, καθώς και από τις επιπτώσεις αυτών στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Η κατανόηση των εργασιακών δυναμικών και η ευελιξία στην προσαρμογή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις και στις προσδοκίες των εργαζομένων, δημιουργώντας βαθιές αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα και στην κοινωνία. Για ένατη συνεχή χρονιά, η έρευνα “‘Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα” από τον όμιλο Adecco επιχειρεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την κατανόηση και την ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις, καθώς και για την προώθηση της συζήτησης σχετικά με τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και δυναμικού μέλλοντος στον τομέα της απασχόλησης, με άξονα την τεχνογνωσία και τις ανθρώπινες αξίες»