Skip to main content

Κ. Κόλλιας στη «Ν»: Με επιμονή σε πολιτικές υπεύθυνης διακυβέρνησης

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) μιλάει στη Ναυτεμπορική

Την ανάγκη να συνδυαστεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων εν μέσω του έντονου πληθωριστικού περιβάλλοντος, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Επικεφαλής του Οικονομικού  Επιμελητηρίου από το 2014, ο κ.Κόλλιας ζητεί για άλλη μια φορά την ψήφο και φυσικά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων οικονομολόγων στις εκλογές για το Επιμελητήριο, που πραγματοποιούνται την Κυριακή.

«Τα μέλη μας έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των κρίσεων που προέκυψαν», τονίζει ο κ. Κόλλιας στη «Ν» και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι “η κανονικότητα” δεν έχει επιστρέψει, το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά», τονίζει ο κ. Κόλλιας.

Κύριε πρόεδρε, το τέλος του 2023 βρίσκει την ελληνική οικονομία με επενδυτική βαθμίδα από άλλον έναν οίκο αξιολόγησης, αλλά και με αναπτυξιακούς ρυθμούς, κόντρα στο ρεύμα της υπόλοιπης Ευρώπης. Πώς το σχολιάζετε;

«Τα δύο αυτά γεγονότα που περιγράψατε αποδεικνύουν την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και διαταραχών, αλλά και την αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία προέκυψαν από το γεγονός ότι η χώρα μας κα ιβγήκε μπροστά, και πίεσε ώστε να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες όταν έπρεπε και να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και διαχειρίστηκε τα δημοσιονομικά της συνετά και ορθολογικά στη συνέχεια, επιστρέφοντας σε πρωτογενή πλεονάσματα και μειώνοντας δραστικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Εδώ, λοιπόν ,που έχουμε φτάσει, πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, πείθοντας ακόμα περισσότερο τους εταίρους μας, τις αγορές και τους επενδυτές ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων εν μέσω αυτού του έντονου πληθωριστικού περιβάλλοντος. Άλλωστε, έχουμε μπροστά μας τα οφέλη από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως η μείωση του κόστους χρήματος για την Ελληνική Δημοκρατία, ώστε να εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τις δανειακές της ανάγκες, αλλά και φθηνότερο χρήμα για τις τράπεζες, ώστε να δίνουν αντίστοιχα φθηνότερα δάνεια. Επίσης, η δημιουργία νέων θέσε-ων εργασίας σε επίπεδο τόσο ανειδίκευτου προσωπικού όσο και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για παραμονή στη χώρα μας όσων νέων σχεδιάζουν να φύγουν, αλλά και δυναμικότερης επιστροφής όσων βρίσκονται ήδη εκτός συνόρων και θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει να τους προσφέρει κάτι παραπάνω στην εργασιακή τους πορεία. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση και μείωση της προσπάθειας για την πλήρη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας -διότι περί αυτού πρόκειται τελικά- θα μας πάει ξανά πολλά βήματα πίσω σε αυτή τη διαδικασία. Και τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλασιαστικά χειρότερα».

Κύριε Κόλλια, λέμε διαρκώς ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα ότι πρέπει να επενδύσουμε σε νέους τομείς. Ποιοι θεωρείτε ότι είναι αυτοί;

«Η επένδυση σε νέους τομείς και κατευθύνσεις είναι απολύτως απαραίτητη, ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πέρα από την ανάπτυξη του τουρισμού, που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, της πράσινης οικονομίας -μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συμφωνήθηκε και στην COP28- και της αγροδιατροφής. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η χρηματοδότηση τέτοιων προσπαθειών, με εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θυμίζω ότι για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων τρέξαμε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών».

Σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ για να παραμείνει δυνατό

Κύριε πρόεδρε, στις 10 Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για ποιο λόγο καλείτε τους οικονομολόγους να ψηφίσουν;

«Διότι οι φετινές εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες. Έχοντας βιώσει, την τελευταία τριετία, πολλαπλές διαταραχές από εξωγενείς παράγοντες, τα μέλη μας έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των κρίσεων που προέκυψαν. Τόσο οι λογιστές – φοροτεχνικοί, με τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν για τους πελάτες τους σε χρόνο-ρεκόρ, όσο και οι οικονομικοί διευθυντές και οι εσωτερικοί ελεγκτές, με τις κρίσιμες αποφάσεις, που κλήθηκαν να λάβουν σε ασφυκτικά και κατεπείγοντα χρονοδιαγράμματα και οι οποίες αφορούσαν την ίδια την υπόσταση της επιχείρησης και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων. Τα όσα υλοποιήσαμε τους βοήθησαν σημαντικά σε αυτό το δύσκολο έργο τους. Γι’ αυτό, και δεδομένου ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει, αλλά και ότι οι διαταραχές και οι αλλαγές είναι διαρκείς και προβλέπονται να συνεχίσουν έτσι, το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά και να τους δίνει τα εργαλεία και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν ό,τι έκτακτο προκύπτει».

Και μπορεί η ΔΗΚΙΟ να παίξει ξανά αυτό τον ρόλο;

«Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗΚΙΟ) είναι η μόνη παράταξη η οποία έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη διοίκηση του φορέα μας. Με όλα όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια, και με όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία μας, εφόσον τα μέλη του ΟΕΕ μας εμπιστευτούν ξανά. Και έχουμε ακόμα περισσότερη όρεξη για δουλειά. Αυτό φαίνεται και στο ψηφοδέλτιό μας, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία πολλών υποψηφίων μας, με τη φρεσκάδα και τις νέες ιδέες νέων οικονομολόγων, που διεκδικούν την ψήφο των μελών μας. Το σύνθημά μας είναι ένα και το υποστηρίζουμε διαρκώς στην πράξη: Δίνουμε περισσότερη δύναμη στη ΔΗΚΙΟ, για να παραμείνει δυνατό το ΟΕΕ».