Skip to main content

Δ. Σονιάδου (Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο) στη Nafetmporiki TV: « Να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η ισοτιμία εκταμίευσης»

Στον Άρειο Πάγο τα δάνεια - Συλλογική αγωγή 1.100 δανειοληπτών

«Η ισοτιμία, ελβετικού φράγκου -ευρώ όταν συμφωνήθηκαν τα δάνεια, την περίοδο 2007-2009 ήταν  1:1,67. Σήμερα αυτή η ισοτιμία έχει διαφοροποιηθεί  κάτω από το 1:1. Με αποτέλεσμα να μιλάμε για μια διαφοροποίηση στο κεφάλαιο κατά 70% και πάνω», ανέφερε η  Δέσποινα Σονιάδου – μέλος του ΔΣ τους Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου,  στην εκπομπή In Business με τη Μαρία Σμιλίδου, της NaftemporikiTV

«Είναι δυσβάσταχτο και καταχρηστικό πλέον, ένα τέτοιο  δάνειο», τόνισε η κ. Σονιάδου.

«Πλέον έχει κριθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι δεν υπήρχε διαφάνεια και σωστή ενημέρωση  στους όρους των συμβάσεων. Ολος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές», σημείωσε.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην προσφυγή στον Άρειο Πάγο και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι χώρες έχουν προωθήσει προδικαστικά ερωτήματα  για να εφαρμόζεται η ισοτιμία εκταμίευσης. Δηλαδή ακύρωση του όρου της ισοτιμίας, που κρίθηκε καταχρηστικός, και πλέον εφαρμόζουν ισοτιμία εκταμίευσης. Ο κόσμος ξεχνά,  και μελλοντικά μπορεί να δοθούν πάλι τέτοια δάνεια, ίσως όμως μέχρι τότε θα έχει δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο και δεν θα υπάρχει  «ασυδοσία» από τις τράπεζες».