Skip to main content

Κ. Σκρέκας στο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο, έγινε οικονομικό θαύμα

(Paterakis photo / Pateraki Niki)

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα και μπορεί και αναβαθμίζεται» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τον χαιρετισμό του

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και πρωτοπορεί, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής «Ανα-βαθμίζοντας την Ελλάδα» που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ανοίγοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σκρέκας, αφού ευχαρίστησε τη «Ναυτεμπορική», «ένα έντυπο που είναι στην καθημερινότητά μας και μας πληροφορεί με αντικειμενικότητα και εγκυρότητα για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο», παρατήρησε πως ο τίτλος του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

«Η Ελλάδα που ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ξαφνικά γίνεται το πρότυπο, το παράδειγμα προς μίμηση, ένα οικονομικό θαύμα» σημείωσε. Πρόσθεσε πάντως πως «πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να φτάσει η χώρα εκεί που πρέπει» και διαβεβαίωσε πως «αυτό θα το κάνουμε παρέα η ελληνική κυβέρνηση, η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία».

«Πιο ισχυρό το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας»

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρέθεσε μία σειρά από επιδόσεις και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται. «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ελλάδα και μπορεί και αναβαθμίζεται. Αυτό αποδεικνύεται και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που δείχνει ότι το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι πολύ πιο ισχυρό» τόνισε.

«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται εξαγωγικά»

«Οι εγχώριες επενδύσεις αυξάνονται, η Ελλάδα αναβαθμίζεται εξαγωγικά» τόνισε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας πως οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ εξαγωγών.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξαν την υπερδεκαετή κρίση, έμειναν στην Ελλάδα, ρίσκαραν, επένδυσαν, στήριξαν την ελληνική οικονομία σε δύσκολες στιγμές και αυτό τώρα αυτό αποφέρει καρπούς» συνέχισε.

Επιπλέον, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα αναβαθμίζεται και στο περιβάλλον εργασίας. Συγκεκριμένα ανέφερε πως την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν 400.000 νέες θέσεις εργασίας και πως οι μισθοί αυξάνονται.

«Η Ελλάδα πρώτη χώρα σε αύξηση δαπανών στην έρευνα και την καινοτομία»

Ο κ. Σκρέκας έκανε ειδική μνεία και στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα σε αύξηση δαπανών στον συγκεκριμένο κλάδο. Επισήμανε ταυτόχρονα πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την αγορά και στο πλαίσιο αυτό – όπως σημείωσε – το νέο «Ερευνώ-Καινοτομώ» θα υποχρεώνει πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και αγορά να συνεργαστούν.

«Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους. Αποδείχθηκε κατά την πανδημία ότι η Ελλάδα αλλά και οι πολίτες μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και να αγκαλιάσουν την τεχνολογία» ανέφερε. «Απέδειξε αυτή η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει αν θέλει και αν υπάρχει πολιτική βούληση» είπε.

Εστίασε στη συνέχεια στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της χώρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πρωτοπορεί και είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην προσέλκυση επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη που θα φέρει ευημερία στους Έλληνες και στις Ελληνίδες.