Skip to main content

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 10% – Τι ισχύει για τα ασφάλιστρα φυσικών καταστροφών

Με το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές να κυμαίνεται στα επίπεδα του 15% με 17%, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, εφόσον το ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών.

Όπως αναφέρεται στη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η μείωση του φόρου παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας δεν είναι χαμηλότερη των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Επίσης, η έκπτωση θα είναι ανάλογη με τη διάρκεια της ασφάλισης, όχι όμως μικρότερη των τριών μηνών. Με βάση τα όσα αναφέρονται στη διάταξη του νομοσχεδίου, από το 2024 και έπειτα ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 10% στα ακίνητα φυσικών προσώπων τα οποία ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.

Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή της έκπτωσης είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Στην περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης του ακινήτου είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή για ασφάλιση 12 μηνών η έκπτωση ανέρχεται σε 10%, για 9 μήνες το ποσοστό της έκπτωσης μειώνεται στο 7,5%, για 6 μήνες στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%. Καμία έκπτωση δεν προβλέπεται για όσα ακίνητα έχουν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται το κόστος της αξίας ανακατασκευής του ακινήτου, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το ποσό καθώς και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές