Skip to main content

Στο «κόκκινο» η ζήτηση για ρεύμα: Έσπασε το φράγμα των 10 GW

REUTERS/Yves Herman

Το δίκτυο έχει μέχρι στιγμής αντεπεξέλθει - Ωστόσο απαιτείται αυξημένη επιφυλακή. «Καίνε» και πάλι οι τιμές.

Ρεκόρ έτους σημείωσε χθες η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνώντας το «φράγμα» των 10 GW τις μεσημεριανές ώρες, στο φόντο της έναρξης του νέου κύματος καύσωνα.

Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει αντεπεξέλθει μέχρι στιγμής με επιτυχία στη δοκιμασία διαρκείας που υφίσταται (καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπέστη πίεση από τις πυρκαγιές σε Δυτική Αττική, Λουτράκι και Βοιωτία και πριν τις πυρκαγιές είχε προηγηθεί ο καύσωνας «Κλέων»).

Αρμόδιες πηγές ωστόσο τονίζουν ότι απαιτείται αυξημένη επιφυλακή, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο καύσωνας θα συνεχιστεί για πολλές ημέρες, κάτι που συνεπάγεται καταπόνηση του εξοπλισμού του Συστήματος.

Έκτακτοι έλεγχοι από ΑΔΜΗΕ

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ διενεργεί  έκτακτους ελέγχους στις Γραμμές Μεταφοράς, τους διακόπτες και όλα τα άλλα στοιχεία ώστε να εντοπίσει εγκαίρως και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

Προς το παρόν, πάντως,  η εικόνα του ηλεκτρικού συστήματος είναι καλή, καθώς διαθέτει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες σήμερα και τα επόμενα 24ώρα.

Το μεσημέρι  όταν καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, τα φωτοβολταϊκά  καλύπτουν πάνω από το 40% της ζήτησης, ενώ η αυξημένη χρήση κλιματιστικών που πιέζει προς τα πάνω τη ζήτηση έχει αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι τιμές στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Στα ύψη και οι τιμές

Έτσι  για σήμερα η μέση χονδεμπορική τιμή αναμένεται να αγγίξει τα 140 ευρώ/ΜWh  (από 135,58 ευρώ/MWh χθες και 127,17 ευρώ/MWh προχθές), με ημερήσια αύξηση 2,72%.

Παρά το γεγονός ότι η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται το μεσημέρι και σήμερα, η μεγαλύτερη πίεση για το ηλεκτρικό σύστημα αναμένεται τις απογευματικές προς βραδινές ώρες όταν και θα σταματήσει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Για εκείνες τις ώρες θα αναλάβουν δράση οι θερμοηλεκτρικές μονάδες του συστήματος με έμφαση στις μονάδες φυσικού αερίου που θα καλύψουν τα φορτία. προκειμένου να εξισορροπηθεί η αυξημένη ζήτηση και η απώλεια της ισχύος των φωτοβολταϊκών.

Πιο θωρακισμένο το σύστημα

Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό σύστημα της χώρας εμφανίζεται πιο θωρακισμένο σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021 όταν και υπήρξαν ανάλογες καταστάσεις με πυρκαγιές και καύσωνες.

Σήμερα, το ηλεκτρικό σύστημα διαθέτει σε πλήρη ετοιμότητα και λειτουργία την μονάδα Άγιος Δημήτριος 5 που τότε τελούσε υπό αναβάθμιση, 1000 MW από τις καινούργιες Μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Νικόλαος 2 που τελούν υπό δοκιμαστική λειτουργία και κατά 3.000 MW περισσότερα φωτοβολταϊκά που ειδικά το μεσημέρι μπορούν, να καλύψουν  έως και το μέγιστο φορτίο των καταναλωτών.

Επιπλέον, αυτή την στιγμή, οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο και μπορούν να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί.