Skip to main content

ΙΟΒΕ: Ανοδικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος – Βελτίωση προσδοκιών στη βιομηχανία

Τα «πρώτα» αποτελέσματα των εκλογών και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα

Άνοδο του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο με ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία καταγράφει το ΙΟΒΕ.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ «τα ‘’πρώτα” αποτελέσματα των εκλογών καθώς και η τουριστική περίοδος φαίνεται να δημιούργησαν θετικές προσδοκίες στο οικονομικό κλίμα. Ωστόσο, οι προγραμματικές δηλώσεις αλλά και οι ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας θα καθορίσουν το οικονομικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα».

ΙΟΒΕ / ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες, έναντι 108,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 104,2 μονάδων ένα έτος πριν. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενίσχυσης των προσδοκιών σε Βιομηχανία και Υπηρεσίες, με τις Κατασκευές και το Λιανικό να υποχωρούν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις -31,0 μονάδες (από -34,5 μονάδες. τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-52,5 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 108,6 μονάδες (από 105,1 μονάδες τον Μάιο), ενώ η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε οριακή υποχώρηση τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Το α’ τρίμηνο ο δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατέγραψε άνοδο 8,9% στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην Ε.Ε.

naftemporiki.gr