Skip to main content

Τζίρος επιχειρήσεων: Με αρνητικό πρόσημο ο Μάιος – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη πτώση

© Intime p.a.

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 30 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών τον φετινό Μάιο

Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον φετινό Μάιο υποχώρησε στα 30 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο, οπότε και είχε ανέλθει σε 30,295 δισ. ευρώ.

ΕΛΣΤΑΤ

Τη μεγαλύτερη πτώση στον κύκλο εργασιών συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, ο τζίρος των οποίων έκανε βουτιά 36%. Τη μικρότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Νερού. Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης (κατά 5,4%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, οι οποίες κατέγραψαν άλμα 66,0%.

Άνοδος τζίρου 8,3% το α΄ τρίμηνο

Σε επίπεδο τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της οικονομίας κατέγραψε το α’  τρίμηνου του έτους άνοδο 8,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2022. Συγκεκριμένα ανήλθε σε 97,56 δισ. ευρώ, έναντι 90,1 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες, κατά 61,9%.

Τη μικρότερη αύξηση (+7,1%) παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (-20,2%).

naftemporiki.gr