Skip to main content

Αθήνα, Βουδαπέστη και Μασσαλία στους δημοφιλείς προορισμούς- Προειδοποίηση για νέο ταξιδιωτικό χάος

REUTERS/Cecile Mantovani

Το Eurocontrol προειδοποιεί για ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς η ζήτηση εκτινάσσεται στα ύψη- Δίνει έμφαση στους δημοφιλείς προορισμούς, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μπορεί σήμανε την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου μετά την πανδημία, όμως άφησε μία εικόνα: τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια, μεγάλη αναμονή, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Ανάλογες εικόνες δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κλάδος έχει αποφύγει τον κίνδυνο. Αυτό επισημαίνει το Eurocontrol, ο οργανισμός που επιβλέπει τον εναέριο χώρο στην Ευρώπη.

Όπως προειδοποιεί, οι επιβάτες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών βρίσκονται προ των πυλών για ένα νέο γύρο ταξιδιωτικού χάους καθώς δημοφιλείς προορισμοί όπως η Βουδαπέστη, η Μασσαλία και η Αθήνα αντιμετωπίζουν υπερβολική κίνηση στην εναέρια κυκλοφορία κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ένα Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δικτύων που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η εναέρια κυκλοφορία έφτασε στα προ πανδημίας επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, επιβαρύνοντας επιπλέον το σύστημα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες, οι υπηρεσίες εδάφους και τα αεροδρόμια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και απεργίες σε όλη την περιοχή.

«Έχουμε τονίσει ότι το ταξιδιωτικό καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, ειδικά εάν τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας συμπίπτουν με απρόβλεπτα γεγονότα όπως μια κακοκαιρία ή βιομηχανικές ενέργειες που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Eurocontrol.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν πάνω από 34.000 πτήσεις. Προγραμματίζεται επίσης να πραγματοποιούνται ημερησίως περίπου 33.000 πτήσεις μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol. Αν και τα αεροδρόμια προβλέπουν ομαλότερη λειτουργία, οι ελλείψεις προσωπικού θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους αεροπορικούς κόμβους, ειδικά εάν υπάρχουν διακοπές στο δίκτυο, ανέφερε το Eurocontrol.

Με βάση τα τρέχοντα σχέδια, αναμένεται υψηλή κίνηση στις εξής περιοχές: Ρενς, Μασσαλία, Καρλσρούη, Αθήνα, Μακεδονία και Βουδαπέστη, αναφέρει η έκθεση. Αυξημένη κίνηση αναμένεται να έχουν επίσης οι εξής περιοχές: Βρυξέλλες, Ζάγκρεμπ, Λευκωσία, Βρέμη, Καζαμπλάνκα, Σκόπια, Βαρσοβία, Βαρκελώνη,  Μαδρίτη, Σεβίλλη και Λονδίνο.

Στο φετινό καλοκαίρι προστίθεται άλλη μια πρόκληση, επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορίσει τον διαθέσιμο εναέριο χώρο, όπως δήλωσε ο  γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Raúl Medina, κατά τη διάρκεια συνάντησης του International Airports Council με εκπροσώπους στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο ακόμη αντέχουν Αθήνα, Βαρκελώνη, Ιταλική Ριβιέρα; Η εικόνα στα hot spot του ευρωπαϊκού τουρισμού