Skip to main content

Επισιτισμός – Εστίαση: Όλες οι αυξήσεις στους μισθούς ανά κατηγορία

Οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, συμφώνησαν για αυξήσεις 10,5% σε βάθος διετίας.

Από 815 έως 1.017 ευρώ θα κυμαίνονται στο εξής οι βασικοί μισθοί για 400.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό και την εστίαση, μετά τη συμφωνία που επήλθε για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων, συμφώνησαν για αυξήσεις 10,5% σε βάθος διετίας. Αρχικά, θα υπάρξει αύξηση 5,5% φέτος, που θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά, από την 1 η Ιουνίου. Το υπόλοιπο 5%, θα χορηγηθεί ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή την 1 η Ιουνίου 2024.

Η σύμβαση για να έχει συνέχεια με την προηγούμενη που ολοκληρώθηκε προ τριμήνου, θα έχει τυπική ως τυπική έναρξη την 1 η Μαρτίου. Οι αυξήσεις όμως, θα ενσωματωθούν στους μισθούς που καταβάλλονται από την 1 η Ιουνίου και μετά. Ακριβέστερα, το νέο μισθολόγιο που καθορίζεται με βάση το αρχικό ποσοστό αύξησης (5,5%), όπως παρουσιάζεται κατ’ αποκλειστικότητα από τη «Ν», είναι το εξής:

  • Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
  • Για το μάγειρα Α’, ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
  • Για το μάγειρα Β’ και για το μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
  • Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές, οι ψήστες και οι ντονερτζήδες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
  • Οι λεγόμενοι «εξτρατζήδες», όσοι δηλαδή εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους, προβλέπεται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού, για κάθε τριετία.
  • Επίδομα γάμου, 10% επί του βασικού μισθού.
  • Επίδομα εποχικής απασχόλησης, 10% επί του βασικού μισθού.
  • Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης. Με βάση το πτυχίο του κάθε εργαζόμενου το επίδομα έχει τρία επίπεδα, 6%, 10% και 15% επί του βασικού μισθού.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Ειδικά για ταμίες, προβλέπεται ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού.

Πρέπει να επισημανθεί ότι βασική παράμετρος της νέας σύμβασης, αποτελεί η υποχρέωση καταβολής πρόσθετης αμοιβής, αλλά και ενσήμου, κατά την έκτη ημέρα εργασίας. Θεσμοθετείται το πενθήμερο και το 40άωρο, αλλά αν συμφωνηθεί εργασία και για έκτη ημέρα την εβδομάδα, αυτή πλέον θα πρέπει να πληρώνεται εξτρά. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η «μαύρη» απασχόληση, που ταλαιπωρούσε τον κλάδο, ειδικά την έκτη ημέρα εργασίας, επί εβδομαδιαίας βάσης. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα και στην εργασία και κατά την έβδομη ημέρα της εβδομάδας, με προσαύξηση 20% επί του ωρομισθίου. Αν η έβδομη ημέρα εργασίας συμπίπτει με την Κυριακή, τότε πρέπει να καταβληθεί και το πρόσθετο 75% επί της ημερήσιας αμοιβής, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας Σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Μάλιστα, συμφωνήθηκε τα δύο μέρη από κοινού να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε η Σύμβαση να κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα πολύμηνων καθυστερήσεων, όπως στο παρελθόν με άλλες αντίστοιχες συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου, η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Στόχος των δύο πλευρών είναι να μην επαναληφθούν τέτοιες καθυστεσρήσεις.