Skip to main content

Ράλι στην αγορά ομολόγων

Υψηλή συναλλακτική κίνηση και υποχώρηση των αποδόσεων καταγράφηκε σήμερα στην αγορά ομολόγων. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς σηματοδοτεί την πολιτική σταθερότητα και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε και οι επενδυτικοί οίκοι είχαν δεσμευτεί προεκλογικά ότι υπό τις συνθήκες αυτές θα προχωρούσαν μετά τις εκλογές στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη αυτή ήδη προεξοφλείται από την αγορά καθώς σήμερα το περιθώριο των 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών υποχώρησε στο 1,37%.

Ενδεικτικά η Eurobank Xρηματιστηριακή σε χθεσινό της σχόλιο αναφέρει ότι η άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις δεύτερες εκλογές, αφήνει περιθώρια για την αναβάθμιση της χώρας στην πιστοληπτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι περίμενε η αγορά, με τον επόμενο καταλύτη να εντοπίζεται στο review της Fitch στις 9 Ιουνίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Pantelakis Securities αναφέρει ότι η αγορά, θα «καλωσορίσει» τη συνέχεια των οικονομικών πολιτικών της ΝΔ στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.

Η Citi παρά το ράλι των ελληνικών ομολόγων εκτιμά ότι η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο των τιμών και υποχώρηση των αποδόσεων. Η θέση αυτή στηρίζεται στα συνεπακόλουθα της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως η μεγαλύτερη ρευστότητα που θα μπορούν να αποκτούν οι τράπεζες από την ΕΚΤ με ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα (στα οποία θα επιβάλλεται μικρότερο κούρεμα) καθώς και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτικούς δείκτες ομολόγων που διαθέτουν την επενδυτική βαθμίδα.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 176 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,81% από 4,04% που έκλεισε την Παρασκευή έναντι 2,44% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,37% από 1,65% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Πηγή: ΑΜΠΕ