Skip to main content

Οι δύσκολες «εξισώσεις» στην οικονομία

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Οι προτεραιότητες και τα «στοιχήματα» για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

Στο «ναρκοπέδιο» της οικονομίας με γρήγορα βήματα θα κληθεί να «τρέξει» με το «καλημέρα» το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα «στοιχήματα» είναι πολλά και λάθος κινήσεις στο «τρένο» της δημοσιονομικής αξιοπιστίας δεν επιτρέπονται, αφού η σταθερότητα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάκτηση πρώτα απ’ όλα της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Ένα βήμα που θα φέρει πολλά «δώρα» στην ελληνική οικονομία, αλλά και «φθηνό χρήμα» στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, γεγονός που σημαίνει και μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις, άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας, επομένως και περισσότερο εισόδημα.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος, δεδομένης της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024, οι οποίοι είχαν «χαλαρώσει» κατά την πανδημία και θα παραμείνουν έτσι μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση της οικονομίας έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, όπως η πορεία του δημοσίου χρέους, το έλλειμμα ή πλεόνασμα του προϋπολογισμού, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά προφανώς και την πολιτική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι:

(α) το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσει τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, θα αυξήσει την ολική παραγωγικότητα της οικονομίας, θα διευρύνει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και

(β) η επιστροφή σε πρωτογενή, διαρθρωτικά, δηλαδή κυκλικά διορθωμένα, δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ώστε φέτος να ανακτηθεί, να διατηρηθεί, και μεσοπροθέσμως να υπερακοντιστεί, η επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα έχει ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και θα ωφελήσει όλους τους πολίτες.

Εκτός όμως από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να «τρέξει» όλα τα ορόσημα για να πετύχει ταχεία χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης:

  • την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα, με δημιουργία ειδικού αποθεματικού έκτακτων δημοσίων εσόδων.
  • της μεγαλύτερης αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και υποκατάστασης των εισαγωγών και της προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας και της πράσινης μετάβασης, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.
  • την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.