Skip to main content

Ζάεφ στη «Ν»: Μαζί μπορούμε να νικήσουμε Τουρκία και άλλες χώρες στην ευρωπαϊκή αγορά

ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ/ Intime News

Ποια τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών, πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών και τι του λένε οι Έλληνες

«Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και 4 χρόνια μετά την ψήφισή της από τα κοινοβούλια, πολλά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο» τόνισε στο Naftemporiki TV ο Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και υπογράμμισε τη βοήθεια που έλαβε η χώρα του από την Ελλάδα τόσο κατά την πανδημία όσο και κατά την ενεργειακή κρίση.

«Η Ελλάδα είναι πλέον ο δεύτερος στρατηγικός εταίρος μας μετά τις ΗΠΑ. Έχουμε μόνο δύο στραγηγικούς εταίρους. Μέσω αυτής της συνεργασίας ακόμη και η νέα κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει πολύ, ξεκινώντας από την πανδημία του κορωνοϊού, μοιραστήκακε εμβόλια, μοιραστήκατε εμπειρία μαζί μας και βοηθήσατε τους ανθρώπους μας να επιβιώσουν. Κατά την ενεργειακή κρίση, επίσης λάβαμε τη μεγαλύτερη βοήθεια από την Ελλάδα. Βαρύ πετρέλαιο, αργό, λιγνίτη, φυσικό αέριο. Όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εξαρτώμασταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. Είναι όμως πολύ διαφορετικά όταν έχεις φίλους να βοηθήσουν» είπε.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια και το project του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren με ΔΕΗ

Ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως μετά τη Συμφωνία το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% – 25%. Αυτή τη στιγμή εκκρεμμούν επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως στην ενέργεια, ανέφερε, γνωστοποιώντας ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις υπογραφές με τη ΔΕΗ για το μεγάλο project ανάπτυξης του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren. Κατασκευαστικοί όμιλοι όπως Mytilineos, Κοπελούζος, Intrakat επενδύουν επίσης στη χώρα, ενώ οι ελληνικές εταιρείες έχουν παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία επίσης σε αγροτικό τομέα, υφαντουργία, τραπεζικό τομέα, ασφάλειες.

«Δεν είναι εύκολη η Συμφωνία για τους πολίτες της Ελλάδας ή της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί χρειάστηκε να παραχωρήσουμε κάτι. Αλλά γίναμε φίλοι και αυτή η φιλία θα διατηρηθεί στο μέλλον, γιατί είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε μαζί. Η Ελλάδα είναι μία ανεπτυγμένη χώρα, ένα από τα πρώτα μέλη του ΝΑΤΟ, ένα από τα πρώτα μέλη της Ε.Ε. και ακόμη και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μας βοήθησε πολύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Δένδιας, ο Αλέξης Τσίπρας επί δικής του διακυβέρνησης. Τώρα είμαστε πιο σταθερή χώρα, πιο ασφαλής και το βιοτικό επίπεδο των πολιτικών μας είναι καλύτερο» τόνισε.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα στο πεδίο του τουρισμού. «Δεν έχουμε βέβαια θάλασσα για να αναπτύξουμε με αυτόν τον τρόπο τον τουρισμό μας, αλλά έχουμε λίμνες και βουνά και η Ελλάδα έχει πολύ καλά οργανωμένους τουριστικούς οργανισμούς, τουριστικές υπηρεσίες, από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε».

Κοινή προώθηση της αγροτικής παραγωγής

Υπογράμμισε δε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με στόχο την από κοινή προώθηση της παραγωγής μας στην ευρωπαϊκή αγορά. «Ο αγροτικός τομέας είναι επίσης πολύ σημαντικός – όχι μόνο για να αγοράζουμε προϊόντα η μία χώρα από την άλλη. Μπορούμε να νικήσουμε την Τουρκία, τη νότια Ιταλία, τη νότια Ισπανία με τα προϊόντα μας στην ευρωπαϊκή αγορά, που πληρώνει πολλά. Η δική μας παραγωγή είναι πολύ χαμηλή, αλλά μαζί με την Ελλάδα έχουμε επαρκεις ποσότητες  και εξαιρετική ποιοτητα, οικολογική παραγωγή, οργανική παραγωγή και μπορούμε να μπούμε δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά» ανέφερε, και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη αναγνώριση από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη πρέπει να εργαστούμε μαζί. Η περιοχή μας είναι μικρή, αλλά μαζί είμαστε πολύ δυνατοί. Αν είμαστε έξυπνοι, θα το κάνουμε αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ζάεφ είπε: «Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών είχαμε την τιμή να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα με το ΝΑΤΟ είμαστε ασφαλείς και αυτό ισχύει για όλη την περιοχή όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως ξέρετε είμαστε πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα και υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ έχουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Χωρίς την ασφάλεια δεν μπορείς να προγραμματίσεις τα οικονομικά σου ούτε καν θέματα οικογένειας».

«Δεν θέλουμε αυταρχικά καθεστώτα, θέλουμε Δημοκρατία και ελευθερίες»

Δεύτερος στρατηγικός στόχος, τόνισε, είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα η χώρα είναι στο στάδιο της αναλυτικής εξέτασης (screening). «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία screening έως τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα ανοίξουν τα κεφάλαια και τα clusters βάσει της νέας μεθολογίας. Αυτό σημαίνει εξευρωπαϊσμός της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε, ενώ επεσήμανε ότι «εξευρωπαϊσμός για εμάς σημαίνει ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, περισσότερες ευκαιρίες εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, ίσες ευκαιρίες με τους Ευρωπαίους πολίτες και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων».

Μέσω της ευρωπαϊκής πορείας, είπε, θα ενισχυθεί η ευημερία των πολιτών μας που είναι και το πιο σημαντικό, ενώ κάλεσε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Αυτό το καθιστά επιτακτικό ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είμαστε φιλο- Δυτικοί. Όχι μόνο εγώ προσωπικά ή η κυβέρνησή μου, αλλά οι πολίτες. Περισσότερο από το 80% είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Έχουμε αποφασίσει να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε αυταρχικά καθεστώτα, θέλουμε Δημοκρατία, θέλουμε ελευθερίες, αλληλεγγύη. Αυτή είναι η πρόθεση του λαού μας και η Ευρωπαική Ένωση μας το προσφέρει αυτό» υπογράμμισε.

Πώς τον υποδέχονται οι Έλληνες

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε στη χώρα μας με τη μηχανή του και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολύ κόσμο. Πώς τον υποδέχθηκαν; «Εγώ είμαι ο άνθρωπος που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και οι άνθρωποι είναι θετικοί απέναντι μου παρόλο που δεν είναι όλοι τους πολλοί ευχαριστημένοι με τη Συμφωνία. Το ξέρω, είναι επιλογές αυτές. Αλλά όλοι μου λένε, Ζόραν είσαι καλός φίλος της Ελλάδας. Kάποιοι με συμπαθούν πάρα πολλοί, άλλοι με συμπαθούν παρόλο που είνια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μου λένε, “Κοίτα, είμαι κατά της Συμφωνίας, αλλά είσαι καλός τύπος, ας πιούμε ένα ούζο, έναν καφέ, ένα φραπέ”» ανέφερε. «Το πνεύμα της συμφωνιας είναι καλό. Και είμαι ευτυχής που και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να στηρίζει τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, συνεχίζει στη σωστή κατεύθυνση, γιατί αυτό θα φέρει οφέλη και για τα δύο έθνη» κατέληξε.