Skip to main content

Υδρογονάνθρακες: Τέλος του 2023 εικόνα από τις έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο

shutterstock

Για το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων η πρώτη ερευνητική γεώτρηση από την Energean αναμένεται εντός των επόμενων μηνών

Τέλος του έτους θα υπάρχει σαφής εικόνα από την ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στα πέντε θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά-Νοτιοδυτικά της Κρήτης, μπλοκ Ιόνιο, μπλοκ 2 και μπλοκ 10-Κυπαρισσιακός) στη  βάση της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικών γεωτρήσεων.  Κι αυτό γιατί έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση και αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων, που αποκτήθηκαν τον τελευταίο περίπου χρόνο σε όλα τα υπεράκτια μπλοκ.

Όσον  αφορά στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων όπου οι διαδικασίες βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, η πραγματοποίηση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης από την Energean αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.  Αυτά ανέφεραν χθες στελέχη της αγοράς υδρογονανθράκων, στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ για την παρουσίαση της “λευκής βίβλου” για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως αναφέρθηκε, η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων από τις θαλάσσιες παραχωρήσεις γίνεται από τους παραχωρησιούχους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ΕΔΕΥΕΠ προχωρά σε παράλληλη ανάλυση, ώστε η κρατική εταιρεία να έχει ίδια άποψη για τα ευρήματα και να μπορεί έτσι να εποπτεύει τις έρευνες, έχοντας ως στόχο -μεταξύ άλλων-  την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί ανά περιοχή ως προς την πρόοδο της ερευνητικής δραστηριότητας.

Στην παρούσα φάση σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία σεισμικών δεδομένων στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοανατολικά της Κρήτης) από την κοινοπραξία των ExxonMobil και Helleniq Energy, όπως επίσης και από την Helleniq Energy στα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Ιόνιο» και «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός), στα οποία διενεργεί έρευνες. Επίσης, υπό ανάλυση βρίσκονται οι σεισμικές μετρήσεις και στο «μπλοκ 2» από την κοινοπραξία των Energean και Helleniq Energy.

Ειδική αναφορά για τις έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης έκανε ο  πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης για το τμήμα Χερσόνησος Ηρακλείου – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (BOAK).

«Η δική μας κυβέρνηση  δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Το χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων

Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα η ερευνητική γεώτρηση στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας επισήμως είναι προγραμματισμένη για φέτος. Στην πράξη ωστόσο, δεδομένου ότι η διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου και εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση της γεώτρησης από το ΥΠΕΝ θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος η υλοποίησή της το 2024.  Και τούτο διότι, μετά τη λήψη των περιβαλλοντικών όρων -που τοποθετείται εντός του φθινοπώρου από αρμόδιες πηγές-, η εταιρεία θα χρειαστεί 3-4 μήνες για την προετοιμασία της γεώτρησης (όπως π.χ. για την παραγγελία του τρυπανιού) που  χρειάζεται 180 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αν τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης είναι θετικά θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος, που απαιτούν επίσης διαδικασίες διαβούλευσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δεν αποκλείεται επίσης η προσέλκυση επενδυτών – υπενθυμίζεται ότι η Energean κατέχει σήμερα το 100 % των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή – διαδικασία που είναι συνήθης στην πετρελαϊκή βιομηχανία.