Skip to main content

Χρ. Σταϊκούρας: Καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών – Πάνω από 38 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα

Dimitris Kapantais / SOOC

«Έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιτυχή, παρά το ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την έκδοση 5ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, τονίζοντας πως συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση, καλή ποιότητα κεφαλαίων και ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι «έτσι έχουμε καλύψει, έγκαιρα και μεθοδικά, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των εφετινών δανειακών αναγκών της χώρας, διασφαλίζοντας υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και για την περίοδο μετά τις εκλογές». Επεσήμανε, δε, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν, και πάλι, τα 38 δισ. ευρώ.

«Υπενθυμίζεται ότι, παρά την έντονη διεθνή μεταβλητότητα, η διαφορά επιτοκίου (spread) με το αντίστοιχο γερμανικό βρίσκεται περίπου στο 1/4 των αρχών του 2019. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ανθεκτικότητα, την ισχυρή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την τελευταία τετραετία, με την άσκηση υπεύθυνης και συνετής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

5ετες ομόλογο: 2,5 δισ. με επιτόκιο στο 3,9%

Υπενθυμίζεται ότι από ισχυρότατη ζήτηση χαρακτηρίστηκε η έκδοση του νέου 5ετους ομολόγου, η οποία σηματοδότησε τη δεύτερη έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα από τις αρχές του 2023. Οι δύο εκδόσεις (του νέου δεκαετούς τον Ιανουάριο και η σημερινή του 5ετους) καλύπτουν πάνω από το 85% των συνολικών αναγκών της εφετινής χρονιάς για δανεισμό, που έχουν προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,9%. Οι προσφορές των επενδυτών έσπασαν το φράγμα των 19 δισ. ευρώ.