Skip to main content

5ετες ομόλογο: 2,5 δισ. με επιτόκιο στο 3,9% – Πάνω από 15, 9 δισ. οι προσφορές

Μετά και τη σημερινή έκδοση καλύπτεται πάνω από το 85% των αναγκών του 2023 για δανεισμό από τις αγορές.

Από ισχυρότατη ζήτηση χαρακτηρίστηκε η έκδοση του νέου 5ετους ομολόγου, η οποία σηματοδότησε την δεύτερη έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα από τις αρχές του 2023. Οι δύο εκδόσεις (του νέου δεκαετούς τον Ιανουάριο και η σημερινή του 5ετους) καλύπτουν πάνω από το 85% των συνολικών αναγκών της εφετινής χρονιάς για δανεισμό, που έχουν προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,9%. Οι προσφορές των επενδυτών προσέγγισαν τα 16 δισ. ευρώ.

Η είδηση για τη νέα έξοδο στις αγορές ήρθε χθες λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου. Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο ήθελε να προλάβει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών αναγκών για δανεισμό ενόψει της κορύφωσης της εκλογικής αντιπαράθεσης όσο θα φτάνουμε πιο κοντά στις κάλπες, αλλά και καθώς αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που ενδεχομένως να πιέσουν ακόμη υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί με το guidance για το επιτόκιο να ορίζεται αρχικά στο mid -swap  + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 3,97%. Η ισχυρή ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τελικά ελαφρώς χαμηλότερα στο 3,9%. Για τα σημερινά δεδομένα των αγορών θεωρείται ικανοποιητικό. Αλλά για να αντιληφθεί κανείς πόσο έχει ακριβύνει ο δανεισμός των κυβερνήσεων από τις αγορές, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που είχε εκδώσει 5ετες ομόλογο η Ελλάδα ήταν τον Μάιο του 2021. Τότε το επιτόκιο που πληρώσαμε ήταν σχεδόν μηδενικό. Ακολούθησαν βεβαίως δραματικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι οποίες άλλαξαν άρδην την εικόνα στην αγορά κρατικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο με την έκδοση του 10ετους είχαμε αντλήσει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 4,27%.

Θετικό σήμα από Moody’s και Goldman

H έξοδος στις αγορές συνέπεσε με δύο θετικά reports για την ελληνική οικονομία από Moody’s και Goldman Sachs. Ο οίκος αξιολόγησης έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι οι προοπτικές τους παραμένουν ευνοϊκές κόντρα στο περιβάλλον της διεθνούς αναταραχής. Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% για το 2023, με την ελληνική οικονομία να κατεβάζει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,7% το 2024.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs αναφερόμενη στην προκήρυξη των εκλογών σημειώνει ότι δεν βλέπει αναταράξεις στην οικονομία. Αντιθέτως θεωρεί εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου – όταν και περιμένουμε την ετυμηγορία της Standard & Poor’s.