Skip to main content

Τραπεζίτες: Τουλάχιστον μία πενταετία για να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

« Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές και θωρακισμένες» - «Δεν χωρούν λαϊκισμοί και εύκολες τοποθετήσεις» για το θέμα είπε ο πρόεδρος της doValue Greece.

Τουλάχιστον μία πενταετία, θα χρειαστεί να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων το οποίο είναι πιθανόν να επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, είναι το βασικό συμπέρασμα των τραπεζιτών που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Παράλληλα τόνισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές και θωρακισμένες.

Ο Μartin Bijsterbosch επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, αναγνώρισε ότι οι τράπεζες σήμερα δέχονται πιέσεις εξαιτίας της αναταραχής στις ΗΠΑ και στην Ελβετία με την Credit Suisse. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρόλο που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και δεν υπάρχει ανησυχία. Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΚΤ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα ρευστότητας.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία υπογράμμισε ότι διαθέτει δυνατά σημεία, υπογραμμίζοντας παράλληλα σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από 10%, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω μείωση τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητο :

   1. Να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση . «Η κερδοφορία έχει βελτιωθεί, σταθερές πηγές εισοδήματος. Οι επενδυτές είναι εδώ οι τράπεζες γίνονται πιο ελκυστικές» ανέφερε χαρακτηριστικά

   2. Να προχωρήσει με ικανοποιητικό η κατανομή της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία .

   3. Να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υποστηρίζουν το δανεισμό για επενδύσεις στην παραγωγή.

Ο Βασίλης Κουτεντάκης επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε προβλήματα του παρελθόντος. Ανέφερε ότι πέρυσι η πιστωτική επέκταση έφθασε στα 6,5 δις. ευρώ ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8,5 δις. ευρώ.

«Θέλαμε φέτος η πιστωτική επέκταση να ξεπεράσει τα 6,5 δις .ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας να προχωρήσει και αυτός των τα τραπεζών, ώστε να διευκολυνθεί η επαφή του πελάτη με την τράπεζα

«Δεν χωρούν λαϊκισμοί και εύκολες τοποθετήσεις»

Ο Θεόδωρος Καλαντώνης πρόεδρος της doValue Greece από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα κόκκινα δάνεια παρά την μείωση τους αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και ότι αναπτυξιακό σχεδιασμό. Προέβλεψε δε ότι για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς παραμένουν ακόμη 90 δις. ευρώ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ακόμη. Επομένως όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν «χωρούν λαϊκισμοί και εύκολες τοποθετήσεις».

Μέχρι σήμερα οι Servicers έχουν ρυθμίσει περίπου 35 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και περίπου 10 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στους δανειολήπτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη τους τελευταίους 2 – 3 μήνες όπως είπε έχουν διαφανεί ανησυχητικά σημάδια κυρίως στα στεγαστικά και στα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη. Προκειμένου να καταδείξει το πρόβλημα ανέφερε το παράδειγμα επιχείρησης η οποία βαρύνεται με δανεισμό εξυπηρετούμενο 40 εκατ. Δανείων με 200 εργαζόμενους και ΕΒΙΤΑ 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων της πριν την αύξηση των επιτοκίων ήταν 800 .000 ευρώ ενώ σήμερα έχει φθάσει το 1,6 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του 2024 θα έχει εκτοξευτεί 2 εκατ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα κέρδη της.

«Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα»

Η Ελένη Βρετού διευθύνουσα σύμβουλος της Αttica Bank αναφέρθηκε κυρίως στα οίκου της, υποστηρίζοντας ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο εξυγίανσης και ενίσχυσης της Aττικής, προκειμένου να καταστεί από «μεγάλος ασθενής που είναι σήμερα σε πόλο του τραπεζικού συστήματος»

Η ίδια υποστήριξε ότι η Τράπεζα Αττικής μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων βρίσκεται σήμερα αποκλεισμένος από το τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέφερε ότι η Thrinvest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έχει διάθεση να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τράπεζα Αττικής, Εφόσον δε ολοκληρωθεί η εξυγίανση της Τράπεζας όπως είπε θα προχωρήσουμε στη συγχώνευση (σ.σ με την Παγκρήτια Τράπεζα) προκειμένου να δημιουργήσουμε τον 5ο πυλώνα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Τέλος ο Ηλίας Ξηρουχάκης διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε στα στη συμβολή του Ταμείου με περίπου 46 δισ. ευρω για την εξυγίανση των ελληνικών συστημικών τραπεζών αλλά και της Τράπεζας Αττικής της οποίας διατηρεί το περίπου 70% του μετοχικού της κεφαλαίου .

Ο ίδιος ανέφερε χωρίς «ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του» ότι το ΤΧΣ έχει καθορίσει την πολιτική αποεπένδυσης του από τις τράπεζες ήδη από το τέλος του 2022.

Όπως ανέφερε στόχος είναι να επιστρέψουν οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες σε ιδιώτες, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι έχει εμφανιστεί ενδιαφέρον προς αυτό από ιδιώτες επενδυτές.